Paolo Tramezzani: Sezona je duga, želim vratiti Hajduk na staze na kojima je bio

Četvrtak, 21. siječnja 2021. 14:05 Napisao/la  Toni BILIĆ
Paolo Tramezzani
Paolo Tramezzani Foto: HNK Hajduk

Paolo Tramezzani sutra će u Šibeniku (18.05 sati) u 17. kolu HNL-a debitirati na klupi Hajduka. 

- Prvi dojam je pozitivan. Pokazali su dobar spirit, to mi je važno. Momčad je reagirala dobro. Pričao sam s njima. U njihovim sam očima vidio želju. Na treninzima je bilo sve dobro - rekao je Tramezzani, a zatim dodao:

- U nogometu je jezik važan, ali važne su i neke druge stvari. Uživam biti ovdje, biti njihov trener. Znam da je važno da pokušamo napredovati. Svaki igrač zna da ovo nije prava slika Hajduka. Moramo biti ujedinjeni. Svaki loš trenutak koji će doći, važno je kako ćemo reagirati. Uočio sam u ova tri dana dosta pozitivnih stvari.

Koji je cilj do kraja sezone?

- Moramo biti realni. Kada se pogleda tablica, ako želimo napredovati morat ćemo iskoristiti ostatak sezone. Rekao sam već ranije, a sada sam to i vidio u gradu. Toliko grafita na kojima je Hajduk, to je dokaz koliko ovaj klub znači ljudima. Ovo nije normalan, običan klub. Zato mi je čast biti ovdje. Rezultati su važni, ali isto tako je važan način na koji igraš. Do kraja nas čekaju 22 utakmice u prvenstvu, četiri utakmice nas dijele do finala kupa. Moramo biti spremni dati 100%, u ovom trenutku ne znam koji je naš maksimum.

Kada je došao u Hajduk Edoardo Reja je uveo nekoliko novih stvari. Hoćete li i vi tako?

- Kada je Edy došao sigurno je imao više vremena, ali neću manjak vremena uzeti kao alibi. Važno je da se igrači osjećaju komodno, da razumiju što od njih tražim. Sigurno će trebati više vremena da to prihvate, ali idemo korak po korak. 

Koliko znate o Šibeniku?

- Gledao sam nekoliko utakmica sa svojim stožerom. Moram se zahvaliti i Hrvatima u stožeru, pomogli su mi. Šibenik je dobra momčad, slavili su na Poljudu u prvom dijelu sezone. Igraju dobar nogomet, organizirani su. Sigurno da neće biti lako, ali smo spremni.

Hajduk je u posljednje vrijeme imao problema na gostovanjima. Možete li to promijeniti?

- Nema velike razlike. Navijači prate momčad i na gostovanjima. Možda sada gubimo snagu kada nema gledatelja. Pripremamo se za odigrati dobru utakmicu u Šibeniku. Sutrašnja utakmica je vrlo važna. Kada pobijediš dobiješ na samopouzdanju. Znam koliko bi dobar rezultat u Šibeniku značio. Sezona je duga, želim da vratimo Hajduk na staze kakav je bio u prošlosti.

Kakva je uloga vaših ljudi u stožeru?

- Doveo sam dvojicu Talijana. Želim u rad uključiti i ostatak stožera. Oni su mi pomogli da bolje razumijem situaciju. Zajedno radimo.

Koliko će vremena trebati da implementirate vaše ideje?

- Moram pokušati igračima dati određene informacije i vidjeti hoće li to biti dobro. Ne znam koliko će vremena trebati da neke stvari legnu na svoje mjesto. Igranje utakmica može pomoći u tome. Treninzi su jedno, a utakmice nešto sasvim drugo.

Koji vam se sistem čini najbolji za momčad?

- Ima različitih opcija. Pokušat ćemo danas na posljednjem treningu vidjeti različite opcije, ali mislim da je trenutno bolja opcija za momčad igrati s četvoricom u posljednjoj liniji. 

Koji je vaš omiljeni stil?

- Koristio sam različite sustave, pokušavam vidjeti što je najbolje za momčad. Imam ideju, ali pripremam i drugu i treću opciju. Moramo uvijek biti spremni na promjenu tijekom utakmice. Nije dovoljno imati samo jednu ideju i igrati na jedan način.

Tko je vaš trenerski idol?

- Imao sam sreću jer sam kao igrač bio pod Lippijem, Trapattonijem...Tu sam imao priliku naučiti o defenzivnim postulatima, a od nekih drugih i neke napadačke opcije. Ali, na kraju opet čovjek mora imati nešto svoje.

Ima li kakvih novosti vezanih za angažman Luke Bogdana i Francesca Fedata?

- Pričao sam sa sportskim direktorom, ali sam mu rekao da mi treba ovaj tjedan da vidim igrače, a onda ćemo vidjeti što nam treba. U ovom trenutku ne govorimo o nijednom igraču. Luka je dobar, moderan igrač, može igrati na više pozicija u obrani. Isto vrijedi i za Fedata - zaključio je Tramezzani.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.