NAGRADA HZSN-a Ante Bilić: Za Hajduk je ovo još jedan mali trofej!

Četvrtak, 06. ožujka 2014. 18:54 Napisao/la  Ivan Jelić

Za mene je to najveće i najdraže priznanje, jer sam ga dobio od cijenjenih kolega koji su me predložiti za nagradu, kaže Bilić, voditelj press-službe Hajduka

U ponedjeljak je u Novinarskom domu u Zagrebu održan 23. Sabor Hrvatskog zbora sportskih novinara na kojem su uručene godišnje nagrade i priznanja za 2013. godinu. Prvi put je dodijeljena nagrada za najbolje organiziranu press-službu jednom nogometnom klubu. Nagrada je pripala HNK Hajduk, točnije Press-službi Bijelih kojoj je na čelu Ante Bilić, glasnogovornik kluba, odnosno voditelj Odjela komunikacija i odnosa sa javnošću.

Svaka nagrada zaslužuje čestitku, što za Vas znači ova nagrada?

- Za mene je to najveće i najdraže priznanje, jer sam ga dobio od, kako se to često zna kazati, onih koji sjede na suprotnoj strani, odnosno, od cijenjenih kolega koji su me predložiti za nagradu, što joj još više podiže vrijednost i značaj. Ponosan sam je konačno i jedan hrvatski nogometni klub dobio to priznanje. Na nagradi su mi čestitali svi u klubu, Uprava i Nadzorni odbor, stručni stožer na čelu s trenerom Igorom Tudorom, igrači, navijači. Nagrada mi je posebice draga zbog Hajdukovog navijačkog puka, mnogi od njih su mi uputili čestitku. Za mene ali i za klub je ovo jedan "mali" trofej, ali vrlo vrijedan u nisku mnogobrojnih trofeja koji je klub osvojio u svojoj 103-godišnjoj povijesti.

Međunarodni odnosi i boks
Odnosi s javnošću Biliću su i struka, a toj će diplomi vrlo skoro, već tijekom ožujka ili travnja, pridodati i još jednu. Preostala mu je još samo obrana diplomskog rada na Fakultetu međunarodnih odnosa i diplomacije .
- U slobodno vrijeme proučavam posthladnoratovske mirovne operacije, poglavito kroz prizmu događanja u Siriji i Libiji. To mi je uz boks, kojim se rekreativno bavim, posebno zadovoljstvo, kaže Ante Bilić.

Otkako je 2011. godine izabran za glasnogovornika kluba, Bilić je umnogome poboljšao rad Odjela kojem je na čelu:

- Hvala na komplimentu! Moja je mala prednost u odnosu na kolege koji su prije mene obnašali funkciju glasnogovornika što sam za razliku od njih profesionalno zaposlen u Hajduku. S obzirom na to da je medijska tehnologija iz dana u dan sve sofisticiranija tako sam i ja sa svojim suradnicima, kojima pripada značajan dio zasluge za nagradu (Ivan Aras , Željan Prkić, Miro Gabela) išao u korak s najnovijim trendovima u suvremenoj komunikaciji sa svim javnostima, ne samo medijima. Ne treba posebno ni napominjati što navijačima predstavlja Hajduk, golem je interes za službenu stranicu www.hajduk.hr, više od 120.000 obožavatelja imamo na Facebooku, više od 20.000 na Twitteru, što je najviše od svih hrvatskih sportskih klubova... Svi smo 24 sata u službi kluba. U posljednjih 10 godina možda sam izostao sa samo 2-3 utakmice bez obzira da li je Hajduk igrao kod kuće ili u gostima. Igrao službene ili prijateljske utakmice. Obišao sam mnoge europske klubove kako bih se upoznao sa radom njihove Press-službe, poglavito u Engleskoj. Kada su dres Tottenhama nosili naši Stipe Pletikosa, Luka Modić, Niko Kranjčar i Vedran Ćorluka nekoliko sam puta bio u posjetu toga kluba.

Nije lako biti glasnogovornik Hajduka, posebice što ste i sami nekada bili novinar, radili ste, između ostaloga, za Jutarnji list, Novu TV, Sport Plus...:

- Biti glasnogovornik Hajduka je velika čast, to je puno više od zanimanja i radnog mjesta, a istovremeno je i još veća obveza. Treba balansirati kako bi svi bili zadovoljni, i klub i novinari, odnosno javnost. Svjestan sam da predstavnici medija žele imati što više informacija, no isto tako klub neke stvari prije svega poslovne treba zadržati za sebe. Maksimalno se trudim da bude uvijek na raspolaganju novinarima .

Uspjeli ste provesti da treneri I igrači ne mogu davati izjave za medije bez vašeg odobrenja?

- Postoji Etički kodeks ponašanja koji vrijedi za sve u klubu od predsjednika Uprave pa do zaposlenika kluba. Nitko ne može bez odobrenja glasnogovornika izlaziti u javnost. Hajduk je preozbiljan klub da bi se drugačije ponašali. Izabran sam za prije dolaska trenera Krasimira Balakova. S njim, potom s trenerom Mišom Krstičevićem imao sam odličan odnos, a vrhunskom mogu ocijeniti suradnju sa aktualnim trenerom Igorom Tudorom i njegovim suradnicima. Svi oni, baš kao i igrači predvođeni kapetanom Marijom Maločom, značajno su utjecali na to da svoj posao mogu obavljati na aktualnoj razini.

Kakvu imate suradnju s ostalim klubovima, prije svega prvoligašima?

- Sa svima sam u izvrsnim odnosima. Doista se u svakom od tih klubova, kad dođem, osjećam kao kod kuće. Što i ne čudi s obzirom da sam već više od deset godina konstantno s Hajdukom na domaćem i gostujućim stadionima. Ipak istaknuo bih drage kolege iz press-službe HNK Rijeke, Sandru Nešić, Dajanu Slobodu, te Davora Severa. Odlično surađujemo.

Koji vam je najdraži trenutak od kako ste izabrani za glasnogovornika kluba?

- Bez ikakve dvojbe osvajanje Kupa Hrvatske lani u Maksimiru pod vodstvom Igora Tudora. Ponosan sam bio i kad su mi na nagradi za najbolju press-službu, praktički odmah nakon objave, stigle čestitke trenera Tudora i najboljeg hrvatskog vratara i prijatelja Stipe Pletikose.

Ima zasigurno i onih drugih, neugodnih trenutaka?

- Dakako da ima, to su ona razdoblja kriznog komuniciranja, točnije kada se u klubu dogodi neka manje ugodna situacija koju trebate objaviti javnosti. U takvim situacijama treba reagirati odmah i pokušati umanjiti štetu. Na sreću, tih je situacija sve manje, zaključuje Bilić.

Ako Hajduk nije već osam godina osvojio titulu prvaka barem ima najbolju Press-službu , najboljeg glasnogovornika u hrvatskom nogometu. Čestitamo!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.