Michael Glover: Ne očekujem da vijećnici glasuju o našoj ponudi, očekujem da povuku mudar potez

Utorak, 08. listopada 2013. 15:49 Napisao/la  Ivan Jelić

Ponudom ne vršimo pritisak na gradske vijećnike, svima je vjerujemo jasno da Hajduk u ovakvom stanju dalje ne može opstati. Vrijeme nije saveznik kluba, koji pod hitno treba privatizirati, kaže Glover

Američki ulagači koje žele kupiti Hajduk predali su u ponedjeljak novu službenu ponudu gradonačelniku Splita Ivi Baldasaru. Buduću da će se u srijedu održati tematska sjednica Gradskog vijeća o stanju u Hajduku, odvjetnik Michael Glover nije slučajno u ime grupe ulagača održao presicu dan ranije. U hotelu Le Meridien Lav uz Glovera na presici je bioi Sead Karaselimović u svojstvu savjetnika potencijalnih američkih kupaca:

- Ostat ću u Splitu sedam dana koliko sam na raspolaganju svima iz Grada, Gradskog vijeća ili pak Hajduka ako im budu potrebne neke dodatne informacije u vezi naše službene ponude koju smo u ponedjeljak predali gradonačelniku Splita Baldasaru, kazao je Glover .

Prije dva mjeseca Amerikanci su bili spremni platiti 250 milijuna za većinski paket dionica Hajduka, odmah bi uložili 60 milijuna kuna u klub za pokrivanje najvažnijih troškova, ostatak novca uložili kroz pet godina. Ovoga puta Glover nije želio otkriti detalje ponude. Neslužbeno smo saznali da su spremni platiti 310 milijuna kuna za kupovinu većinskog vlasničkog paketa Hajduka, 30 posto dionica ostalo bi Gradu Splitu, ostatak bi mogli kupiti mali dioničari. I ono što je najvažnije, Amerikanci su spremni vratiti kredit kluba od 30 milijuna kuna :

- Ne želim vam otkriti našu ponudu, mislim da to ne bi bilo korektno prema gradskim vijećnicima. Mogu vam samo otkriti da je ponuda konkretna i specifična, jer Hajduk je specifičan klub. Svi itekako dobro znate koliko je on važan za grad, regiju i cijelu Hrvatsku. Ponudom ne vršimo pritisak na gradske vijećnike, svima je vjerujemo jasno da Hajduk u ovakvom stanju dalje ne može opstati. Vrijeme nije saveznik kluba, koji pod hitno treba privatizirati. Nemamo ništa protiv javnog natječaja, neka se eventualni drugi ulagači uključe, ali uvjereni smo da je naša ponuda najbolja. Štoviše, spremni smo je korigirati. Grad Split nije u stanju financijski pratiti potrebe kluba, kaže Glover.

Navijači se protive privatizaciji kluba?

- Nisam stekao takav dojam prema onome što su mi kazali ljudi koji svaki dan prate događanja u klubu. Postoji jaka skupina navijača, koji se protive prodaji kluba, no mene zanima što ona druga strana, koju mi u Americi nazivamo „tiha većina“, misli o cijeloj situaciji u Hajduku i o njegovoj prodaji.

Unatoč mnogobrojnim problemima vi ste uporni u nakani da kupite klub?

- Percepcija grupe kojoj i sam pripadam je da je ulaganje u Hajduk dobra odluka. Svjesni smo da nećemo kroz 3, 4 godine vratiti uloženi novac, ovo je dugoročna investicija. Moj sin je prije prije nekoliko godina trenirao s juniorima bijelih, zavolio sam Hajduk, oduševljen sam Gradom Splitom i želim mu pomoći.

Što očekujete od sjednice Gradskog vijeća?

- Ne očekujem da će Gradsko vijeće glasati o našoj ponudi. Nismo namjerno došli u Split dan prije održavanja sjednice, koliko mi je poznato ona se trebala održati 3.listopada. Ponavljam, nisam došao u Split predati ponudu kako bismo vršili pritisak na gradske vijećnike. Očekujem da će vijećnici povući mudar potez, svakima danom klub je u sve težoj situaciji.

Gradonačelnik Baldasar prihvatio je prijedlog udruge Naš Hajduk da klub još neko vrijeme funkcionira po trenutnom modelu?

- Iz razgovora koje smo vodili stekli smo dojam da se radi o iskrenom čovjeku s integritetom. Gospodin Baldarsar je bio jako korektan, odmah nam je kazao da neće prihvatiti našu prvu ponudu. Štoviše, upozorio nas je što bismo trebali promijeniti, što smo u novoj ponudi i učinili. Nemamo rok do kada ćemo čekati konačnu odluku Gradskog vijeća u vezi Hajduka, vrijeme radi protiv Hajduka i njegove vrijednosti.

Na kraju je Glover pojasnio koja je uloga bivšeg direktora bijelig Fredija Fiorentinija, koji je bio nazočan presici:

- Fredi Fiorentini je naš prijatelj i dragi domaćin. Ako uspijemo kupiti Hajduk, on neće biti u upravljačkoj strukturi kluba, zaključio je Glover.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.