MARIN BRBIĆ REZIMIRA

Što se tiče povratka u Hajduk, nikad ne reci nikad

Petak, 08. travnja 2016. 16:40 Napisao/la  Ivan Jelić

Hajduk na plaće troši 79 mil. kuna manje od Dinama i 19 mil. kuna manje od Rijeke, kaže Brbić


Marin Brbić i Goran Vučević održali u kino dvorani stadiona na Poljudu tiskovnu konferenciju. Pričali su o protekle četiri godine na čelu kluba...

- Danas mi je zadnji radni dan na Poljudu. Željeli smo dati osvrt na posljednje četiri godine otkada sam ovdje. Klub je bio u dugu od 101 milijun kuna, na pripremama smo nastupili u markerima, prijetilo nam je gubljenje licenca za Europu i HNS. Sponzora praktički nije ni bilo, kazao je Brbić.

A četiri godine kasnije...

- Sve kategorije treniraju po planu i programu rada, sustav igre nije najvažniji već stil. Napravili smo mrežu skauta, potpisani su ugovori sa više od 30 skauta i ne može se dogoditi da se ne primijete određeni igrači. Šef skauta je trebao biti Saša Bjelanović, ali to nije realizirano na koncu. Uspostavljen je najmoderniji sustav kondicijske pripreme, prevencije i rehabilitacije u suradnji s Kineziološkim fakultetom. Planirali smo napraviti i aneks ugovora na temu oko uspostave sportskog internata na 2800 m2.

Govorio je Brbić o rezultatima prve momčadi...

- U 29 utakmica ove sezone osvojen je bod više nego lani u cijeloj godini, iako imamo 79 milijuna kuna manje troškova plaća nego Dinamo i 19 milijuna manje od Rijeke. Imat ćemo najbolji bodovni učinak u posljednjih šest godina. Kadeti su u prilici za osvojiti kadetski naslov. Brojke ne lažu. Vučević je odradio veliki posao, tražio mogućnosti suradnje s klubovima, igrači su se dovodili bez financijskih sredstava.

Na to se nadovezao i bivši sportski direktor Goran Vučević:

- Volio bih naglasiti da sam prihvatio ovu ulogu u dosta lošem financijskom trenutku. Kada sam pregovarao s trenerima, nije bilo samo riječ o tome žele li biti trener, detaljno smo analizirali situaciju u klubu i na temelju zacrtane strategije donosili odluke. Prihvatio sam dolazak u klub, jer je Hajduku nedostajao sustav kojeg je trebalo promijeniti. Danas imamo sve što imaju renomirani klubovi. Hajduk mi je dao sve, osjećao sam se dužan pomoći i nisam odbio. Bilo je loših trenutaka, moglo je biti i bolje, ali smo se s timom ljudi izvlačili iz teških situacija, išli prema naprijed. Uzdignute glave odlazim iz kluba, neka drugi procjene je li to dobro ili nije.

Potom je riječ opet preuzeo Brbić...

- U infrastrukturu smo potrošili 11 milijuna kuna - izmijenjen je travnjak, postavljen videonadzor, brojači, sređene su trofejne sale. Imamo 75 sponzorskih ugovora, doveli smo Macron, sada dobivamo šest puta više novca nego kada smo imali ugor s Umbrom. 2012. smo ostvarili 10 milijuna kuna od marketinga, a danas se ta brojka vrti oko 31 milijun kuna. Bilo je preko 110 sudskih sporova, dio je izgubljen dio je sklopljena nagodba, sada ih je u tijeku tek deset.

Njegov mandat su obilježili i česti sukobi sa Savezom.

- Istina, imali smo vrlo loše odnose, ali to je situacija u kojoj ne možemo praktički napraviti ništa. Sve je kulminiralo 2014. prosvjedom na Rivi. Došao je novi zakon, koji se ne primjenjuje. Željeli smo samo iste uvjete za svih. Uspjeli smo riješiti pitanje županijskog saveza.

Govorio je i o financijskim rezultatima...

- Godine 2012. ostvaren je operativni gubitak od 10 milijuna kuna, a danas smo u plusu 9 milijuna kuna. Dakle napredak od 19 milijuna.Troškovi zaposlenika su bili 45 milijuna, a sada su 34 milijuna. Skočili su razni prihodi. Uvjeren sam da bi uspjeli doći na onu famoznu nulu i bez prodaje igrača ove godine. Od srpnja 2012. smo podmirili 62 milijuna kuna naslijeđenih obveza. Ukupni dug je bio 101 milijuna kuna, sad on iznosi nešto više od 14 milijuna kuna. Ostavljamo izvanrednu financijsku situacija. Ostavljeno je na računu 10 milijuna više nego što su nam obveze, osim duga prema gradu Splitu, 1. travnja prvi put su isplaćene sve zaostale plaće.

Brbić je prebacio planirane projekcija za početak tekuće godine, ali...

- Hajduk je u prva dva mjeseca ostvario 22 posto više od planiranog prihoda. Sa sarkazmom mi je jedan član NO-a rekao da to nije dobro, jer se plan smije prebaciti samo 3-5 posto. Hajduk nema potrebe s te strane prodavati igrače, ali postoje oni drugi objektivni razlozi.

Brbić za nečim ipak žali...

- Neću uspjeti realizirati dva krucijalna projekta, Hajdukov kamp i muzej, koji je trebao biti na stadionu. Što se tiče kampa, postoji deset idejnih rješenja, odrađeno je niz razgovora, dogovorena je buduća lokacija, samo je trebalo do kraja definirati sve. Sad ćemo vidjeti što će biti. Dogovorili smo se da umjesto vraćanja duga Gradu, gradimo Kamp i priznao bi nam se taj trošak.

Zahvalio se Brbić svim suradnicima, a posebno je izdvojio jednog člana...

- Zahvalio bih se svima koji su mi bili pri ruci i pomogli mi. Sam čovjek nije mogao ovo napraviti, a ponajprije želim izdvojiti Joška Paladina, koji je bio i nakon odlaska iz kluba prisutan duhom. On je bio taj koji me je nagovorio da se kandidiram.

Je li dobio ponudi da ostane u klubu na nekoj drugoj funkciji?

- Razgovarali smo na tu temu, da budem financijski direktor. Marasović je to nabacivao kao mogućnost, ali ne vidim to kao dobro rješenje. S jedne sam strane razočaran, ali sam osjetio i olakšanje. U prvom sazivu NO-a smo djelovali kao tim, znali smo tko što misli. Ako nemate potporu iznutra, nemoguće je normalno funkcionirati. Sada nismo imali fluid i suradnju na pravoj razini. Ja im stvarno želim sreću, ne zbog njih, nego zbog kluba.

Brbić je pomalo nejasno kako se odvila njegova smjena...

- Bojim se kako će se sve rasplesti, malo je čudno da 80 posto kapitala (Tommy i Grad Split), nije suglasno sa smjenom. Međutim, Hajduk je prežilav da ne bi prošao i ovu krizu, 2012. je bilo neusporedivo gore. Brzo se ulazi u novu sezone, ali stvari se još uvijek stignu posložiti. Ne znam koji su sljedeći potezi. Nema novca za razbacivanje, ali ostavljamo dobru situaciju. Tu su i potencijalni transferi. Sa sigurnošću mogu kazati da je prodajom tri igrača na zimu klub riješio financijske probleme za dogledno vrijeme.

Kazao je Brbić nešto o planovima za budućnost, kao i o tome misli li da će se jednom vratiti u klub...

- Najprije ću se dobro odmoriti. Imam iskustva, nadam se da ću moć naći nekakvo adekvatno mjesto, ali u ovom času zaista ne znam. Što se tiče povratka u klub, nikad ne reci nikad, malo ću ostaviti vrata oškrinuta za tu mogućnost.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.