IGOR TUDOR Novim generacijama fali ono što smo vidjeli u Jordanovom dokumentarcu

Srijeda, 03. lipnja 2020. 17:55 Napisao/la  Toni Bilić

Precjenjuje se uloga trenera, on ima svoju važnost, ali po meni je selekcija igrača ključna i oni su ti koji rade razliku, kaže trener Hajduka

Igor Tudor
Igor Tudor Foto: Lario Tus

Nakon više od dva i pol mjeseca prisilne pauze nastavlja se HNL, na rasporedu je 27. kolo, prvu utakmicu u petak (20) na Poljudu igraju Hajduk i Inter.

- Veselimo se utakmicama, zbog toga radimo i živimo. Uvijek je ružno iskustvo igrati bez navijača, nikad mi nije bilo ugodno. Doživio sam to četiri-pet puta, svaki put sam bio domaćin, nikada u gostima nisam igrao bez gledatelja. Smanjuje se faktor domaćinstva, ali moramo opravdati ulogu favorita i sa svojim kvalitetama riješiti utakmicu, rekao je trener Hajduka Igor Tudor, a zatim odgovorio na pitanje kakvog Hajduka možemo očekivati.

- Najbolji mogući. Radili smo dobro, bit će noviteta. Želimo kao što je i Jairo rekao sve utakmice do kraja pobijediti. Nadamo se da će se publika vratiti za par kola, to je važan uteg na vagi u Hajdukovim susretima. Jedva čekamo petak u 20 sati, igrači su u dobrom stanju. Motivirani su i željni, ovih pet izmjena daju priliku svima. To je odluka koju sam ja i ranije zazivao, bez obzira na koronu. To je stvar koja je poželjna i nadam se da će ostati i dalje.

Hoće li biti promjena u momčadi?

- Ne volim isticati pojedince, ali bit će tri-četiri nova igrača koja su se nametnuli u novom načinu. Oni su sad tu, ali uporno im govorim da se u nogometu sve mijenja u pola sata. U našoj momčadi ima jako puno igrača koji su blizu jedan drugome. Ja to volim kako bismo stekli pobjednički mentalitet, da na treningu budeš najbolji. Svim novim generacijama fali ono što smo vidjeli u Jordanovom dokumentarcu. To je bitan segment na kojem radimo svakodnevno.

Kakva je situacija sa Hamzom, hoće li on igrati i dalje?

- Normalno je da igrač koji ima ugovor do kraja sezone ostane još mjesec dana. UEFA je dala klubovima mogućnost, to smo mi iskoristili. To je igrač koji se meni sviđa. Njemu ugovor istječe na kraju sezonu. Mi smo tu situaciju kada smo došli. Moja i želja kluba je da Hamza ostane. Zasad se nismo dogovorili. Imamo još dva mjeseca igre, sretan sam da će biti tu do kraja sezone.

Kako vam se čini ideja s razglasom kao simulacijom navijanja izvan stadiona?

- Normalno da to nema veze s pravim navijanjem. Ima prednosti i mana. Ubija tišinu koja je bolesna, a s druge strane imaš buku u pozadini. Veseli me da već danima nema novooboljelih i da će se gledatelji brzo vratiti na stadione.

Razmišljate li već o idućoj sezoni, neće biti puno vremena za pripremu?

- Kako je meni, tako je i svima. Važna je uloga igrača u svemu, precjenjuje se uloga trenera. On ima svoju važnost, ali po meni je selekcija igrača ključna i oni su ti koji rade razliku. Mi treneri možemo napraviti ono nešto ekstra. Treba selektirati prave igrače s budžetom koji imamo. Uvijek govorim da je način na koji funkcioniraju klubovi u Hrvatskoj mađioničarstvo. Prodaješ najbolje, novaca nema, onda je tu pritisak...U Hajduku gdje rezultata nema godinama taj pritisak raste.

Kako provesti selekciju?

- Bit će vremena. Radi se u hodu. Jedan je dojam trenera i struke u pripremama, a drugi je kada se odigra četiri-pet kola. Uvijek je bitno imati šest mjeseci pravih utakmica da bi se dao sud o nekom igraču. Ići ćemo u smjeru da dovedemo što bolje igrače. To je jedini put prema uspjehu. Priključili smo neke igrače iz omladinske škole, to je bila naša baza.

Jeste li gledali polufinalne utakmice kupa?

- Nije izgledalo loše. Bilo je dobrog ritma. Belupo je bio dobar prvo poluvrijeme, Lokomotiva je riješila na kvalitet pojedinaca. Što se tiče Rijeke i Osijeka sjajno je bilo suđenje. Momci u crnom su bili bolji od Osijeka. To su ekipe koje imaju budžete. Mi smo tu, imamo svoj cilj. Gledamo samoga sebe. Mislim da ćemo biti dobri i ostvariti svoj cilj.

Kakav je Inter?

- Tomo (Ivković nap. a.) je uvijek nezgodan. Pripremi se dobro za Hajduka. Nas će se pitati najviše, moramo ući u utakmicu punog gasa.

Raspored je gušći nego inače, bit će manje dana odmora?

- Nije pregust, ima i pauza, te uz pet izmjena nije to pretjerano. Kada se igra u šest-sedam dana tri utakmice, to nije lako. To nam se dogodilo s Osijekom, Dinamom i Rijekom.

Jeste li se čuli s Bjelicom da vam otkrije kako preskočiti Dinamo?

- Neno je super. Neprijatelj nikad ne spava, njega je iznenadio neprijatelj iz susjedne države.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.