Igor Tudor voli provoditi promjene kroz afirmaciju mladih igrača

Srijeda, 29. siječnja 2020. 15:17 Napisao/la  Toni Bilić

Iako za mjesto lijevog braniča konkuriraju Čolina i Dolček, obojica su dovedena za tu poziciju, Tudor se izgleda ipak odlučio za Jakoliša

Igor Tudor
Igor Tudor

Hajduk trener Igor Tudor ne voli stereotipe, on je trener koji voli promjene.

Potvrdio je to od prvog dana zimskih priprema na pripremnim prijateljskim utakmicama koje su bijeli odigrali za vrijeme dvotjednih pripremama u Turskoj.

Splićani su odigrali četiri utakmice, ostvarili su tri pobjede: Honved (5:0), Vardar (3:1), Dinamo Kijev (2:0), s Grasshopersom su odigrali neodlučeno (1:1).

Već na prvom obraćanju novinarima i svekolikoj nogometnoj javnosti obznanio je da će momčad u proljetnom dijelu igrati u sustavu 3 – 5 – 2, te da će mladim igračima pružiti priliku u senirskoj momčadi.

Tako je na pripremnim prijateljskim dvobojima u Beleku pružio priliku stoperu Stipi Radiću, ofenzivnom veznjaku Jakovu Blagaiću te napadaču Leonu Krekoviću, koji su produkt omladinske škole na Poljudu.

Mnoge je iznenadio kada je na lijevom boku šansu pružio Antoniju Jakolišu koji je minulog ljeta stigao u Hajduk, ali se u prvom dijelu dijelu prvenstva nije se naigrao.

Doveden je da pojača napad, nije se niti jednom upisao u listu strijelaca.

Sada ga je Tudor probao kao lijevog braniča.

Ako je suditi prema posljednoj pripremnoj utakmici i pobjedi nad Dinamom (Kijev), Radić kao stoper, Jakoliš na poziciji lijevog braniča i Kreković trebali bi istrčati u nedjelju u Varaždinu gdje ih čeka sraz sa istoimenim prvoligašom, zadnjom momčadi na prvenstvenoj tablici koju vodi bivši trener Hajduka Luka Bonačić.

Tudor je bio standarni član početne jedanaestorice, kada je Bonačić bio trener, učenik igra protiv učitelja.

Može i obrnuto.

Četvrti član Tudorove nove  momčadi je Blagaić, koji bi priliku trebao čekati na klupi za pričuve.

Da Tudor nije stereotipni trener potvrđuje činjenica da je Jakoliša iz vrha napada vratio na lijevi bok, jer u njegovoj impostaciji igre desni i lijevi bek više orijentirani prema napadu nego prema obrani.

Iako za mjesto lijevog braniča konkuriraju Čolina i Dolček, obojica su dovedena za tu poziciju, Tudor se izgleda ipak odlučio za Jakoliša.

Nešto slično vrijedi za mjesta u napadu, mladi Kreković nametnuo se kao bolje rješenje od skupo plačenog Edouka.

Tudor ne priznaje minuli rad!

Da voli u "vatru" ubaciti mlade igrače najbolja oslikavaju tri primjera.

Kod njega je u srpnju 2014. godine debitirao Filip Bradarić, godinu dana poslije priliku je pružio Andriji Baliću, da bi šlag na torti bio debi Nikole Vlašića kojem je Tudor priliku pružio u srpnju 2014. godine u utakmici protiv Dundalka u gostima koju su Splićani dobili rezultatom 2:0.

Strijelac jednog gola bio je debitant Nikola Vlašić, koji je tako postao najmlađi strijelac u europskim natjecanjima.

Zaigrao je sa 16 godina i 266 dana.

Tudor kroz afirmaciju Radića, Blagaiča, Krekovića i ostalih mladih igrača počinje stvarati kvalitetniji i uspješniji Hajduk.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.