Stanko Poklepović, trener Hajduka: U ovakvoj utakmici odlučuje duh, a Dinamo to nema!

Petak, 13. ožujka 2015. 13:36 Napisao/la  Ivan Jelić

Barba Luka Kaliterna je rekao: Kad se braniš, skupiš se kao spužva, a raspršiš se kada napadaš, slikovito je Poklepović najavio taktički pristup 


Stanko Poklepović je izašao pred novinare koji su došli u nezapamćeno velikom broju uoči subotnjeg derbija Hajduka i Dinama na Poljudu:

- Sraz je uvijek povijesno značajan i davati dodatne epitete nije potrebno. Drago mi je da susret pada u ovo vrijeme proljeća. Hajduk je u svojoj povijesti uvijek imao duh, i mi sutra moramo imati taj duh, to je nešto posebno, osobito ako taj duh bude interpretiran kroz zajedništvo, u kombinaciji s gledalištem. Dinamo ima pojedince koji su možda jači, u nas su odreda osnovnoškolci i srednjoškolci. Nisu oni policajci s pendrekom i brkovima. Moram pitati Vukasa detaljnije o Dinamu. Igraju klasičnu formaciju, a znam kako su dobra momčad. Odličan trener ih vodi, 20 bodova su ispred Hajduka, jaki su, ali u ovakvom srazu odlučujući je duh, a oni to nemaju. Taj duh je nepoznanica koja je ugrađena u ime Hajduka, još od vremena Vukasa, Kaliterne, Šurjaka, Jerkovića i to je naša prednost, kaže Poklepović.

Publika će, kao i uvijek na Poljudu, igrati važnu ulogu:

- Želio bih da publika bude u najboljem izdanju. Ne bojim se za igrače, neće izgubiti glavu, jer su dobro ustrojeni, a naravno kako će neka tehnička greška biti. Tražit ću kulturu igre, faula, duela, i kulturu publike, neka ih dođe i preko 50 tisuća, ali neka budu pristojni i kulturni, govori Špaco.

Strateg 'bijelih' je na sebi svojstven način iznio i neke taktičke detalje:

- Barba Luka Kaliterna je rekao: Kad se braniš, skupiš se kao spužva, a raspršiš se kada napadaš. Nedostajat će Gotal i Maglicu, njih dvoje su pravi napadači. Što se tiče Milevskog, on je član ove momčadi, ali vođa nije, jer je vođa odstraga, a ne od sprijeda. Milevski može samo završavati ono što mu mi donesemo. Uvijek je dobro ne izgubiti, ali mi težimo najvećem mogućem, a to često može biti iluzija. Najviše moguće u datom trenutku može biti i poraz. Ništa me ne muči, osjećam se ugodno. S obzirom kako smo sve pretpostavke riješili, smatram ako se 30 posto napravi od onog što tražim od igrača dogodit će se dobar rezultat, zaključuje Poklepović.