Europska liga: Hajduk poražen u Tbilisiju, Dolidze pogodio za prolaz Gruzijaca

Četvrtak, 08. kolovoza 2013. 20:01 Napisao/la  SC

Uzvratna utakmica 3. pretkola: Dila Gori - Hajduk 1:1

 

 

Uzvratni susret 3. pretkola (prva utakmica 1:0)

 

DILA GORI – HAJDUK 1:0

 

Stadion Mikheil Meskhi, Tbilisi. Gledatelja 9000

 

Sudac: Tamas Bognar (Mađarska)

 

Strijelci: 1:0 Dolidze (82)

 

Žuti kartoni: Kvakhadze (Dila Gori) Milović, Maloča, Mikanović, Kiš (Hajduk)

 

DILA GORI: Revišvili – Kvakhadze, Tomašvili, Kobakhidze – Bolkvadze (86 Aburiania), Guruli, Gvalia, Gongadze, Aladašvili (79 Dolidze) – Modebadze (77 Gorelišvili), Iluridze

 

HAJDUK: Kalinić – Vršajević, Milović, Maloča, Mikanović – Anđelković (85 Kiš), Sušić (46 Andrijašević), Bradarić – Caktaš, Bencun (63 Mujan) - Maglica

 

Nogometaši Hajduka nisu se uspjeli plasirati u play-off rundu Europske lige nakon što su i u uzvratnom susretu protiv gruzijske momčadi Dila Gori izgubili 1:0. Nogometaši iz rodnog grada sovjetskog diktatora Staljina tako će imati priliku izboriti skupine drugog najelitnijeg europskog nogometnog klupskog natjecanja. Unatoč napadima Hajduka, ključni moment u utakmici bila je čvrsta i dobro organizirana obrana domaćina.

 

Obrambeni bedem Dile postavljen u formaciji 5-3-2 uspješno je odolijevao svim nastojanjima Hajduka da dođe do pogotka u prvom poluvremenu. Nakon početnog ispipavanja snaga prvi je svoj udarac oprobao Modebadze u devetoj minuti. U odnosu na prvi susret Gruzijci su istrčali sa dvije špice, dupliranih bokova i zgusnute sredine, čime su dobili na čvrstoći koju splitska mladost nije uspijevala probiti.

 

Hajdukov sastav pretrpio je ozljedu Jozinovića pa je uveden Vršajević na lijevu stranu, što je u nekoliko navrata znalo izazvati pomutnju u domaćim obrambenim redovima. U sastavu je ponovno bio Anđelković, a svoje prve europske minute solidno je odradio Filip Bradarić, autor prve kakve-takve prigode za Hajduk u 14. minuti.

 

I puno jačim momčadima od Dile teško je biti istovremeno efikasan u obje faze, tako da su se prilike domaćina uglavnom svodile na proigravanja dugim loptama, s rijetkim izletima većeg broja igrača na Hajdukovu polovicu. U 22. minuti se Vršajević, igrač kojem su domaćini puštali najviše prostora, izvukao u sredinu i silovito potegao s dvadesetak metara, ali preko vrata. Dvije minute kasnije Dila je imala najveću priliku u prvom dijelu, nakon što su na desnoj strani kombinirali Gongadze i Aladašvili ovaj je potonji idealno u na desetak metara uposlio Iluridzea. Strijelac iz prve utakmice nije postigao gol samo zahvaljujući izuzetnoj obrambenoj reakciji i bloku kapetana Maloče.

 

Hajduk je jedinu priliku u prvom poluvremenu još imao preko Vršajevića (28), na isti način na koji je to učinio i šest minuta ranije. Gruzijci su bili konkretni u dva navrata. Najprije se Iluridze u 36. minuti lijepo oslobodio Caktaša i pucao sa 18-19 metara ravno u Kalinića, a pet minuta kasnije još je jednom udarac Modebadzea izblokirao Maloča.

 

U nastavku se igra Hajduka znatno promijenila, Tudor je pokušao s Andrijaševićem umjesto Sušića, igra je dobila na tečnosti. U 52. minuti Mikanović je prošao po desnoj strani, dobro nabacio, ali su se na skoku krivo sporazumjeli Caktaš i Andrijašević.

 

U 65. minuti Dila je vrlo lako mogla do pogotka. Lopta je nakon ubačaja s lijeve strane došla na glavu Modebadzea, ali je Kalinić spasio gol refleksnom obranom. Hajduk je najbliže pogotku bio u 73. minuti kada se Mujan oslobodio čuvara i s ruba kaznenog prostora pogodio gredu.

 

U zadnjih petnaest minuta domaćin je sakrio loptu, a ta je dionica susreta neodoljivo podsjećala na poljudski dvoboj. Silnim dodavanjima na svojoj polovici Dila je krala vrijeme, a jedini napadački izlet okrunjen je pogotkom.

 

Kako drukčije nego dugom loptom Iluridze je pronašao Dolidzea. Samo tri minute nakon što je ušao u igru Dolidze izbacuje stopere Hajduka i šalje loptu vanjskim dijelom kopačke od vratnice u gol – 1:0. Samo minutu ranije Caktaš je iz slobodnog udarca mogao dovesti Hajduk u vodstvo, ali je sjajnom obranom to spriječio vratar Revišvili.

 

Stječe se dojam da je Dila prošla Hajduk na isti način na koji je prošla Anorthosis i Aalborg, a Grčka osvojila Europsko prvenstvo prije devet godina. S petoricom u zadnjoj liniji, čekajući i najmanju pogrešku protivnika. Nisu Bili imali sportske sreće, nakon opsade Dilinog gola na Poljudu i niza dobrih situacija u uzvratu.

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.