Europska liga: Gruzijci šokirali Poljud, Hajduk izgubio prvu utakmicu protiv Dila Gorija

Četvrtak, 01. kolovoza 2013. 23:19 Napisao/la  SC

Prva utakmica 3. pretkola: Hajduk - Dila Gori 0:1. Gongadze je ostao sam na desnoj stran u 23. minuti i i milimetarski točno ubacio za strijelca Iluridzea

 

Europska liga – 3. pretkolo, prva utakmica

 

HAJDUK – DILA GORI 0:1

 

Stadion Poljud. Gledatelja 25000

 

Sudac: Eitan Shmuelevitz (Izrael)

 

Strijelci: 0:1 Iluridze (23)

 

Žuti kartoni: Maglica, Jozinović (Hajduk) Kizaneišvili, Gorelišvili (Dila Gori)

 

Crveni kartoni: Jozinović (65 – drugi žuti), Kizaneišvili (70 – drugi žuti)

 

HAJDUK: Kalinić, Mikanović, Milović, Vršajević, Pašalić (73 Bencun), Maglica, Andrijašević (46 Kiš), Jozinović, Caktaš, Maloča, Sušić (87 Mujan)

 

DILA GORI: Revišvili, Gongadze, Tomašvili, Kizaneišvili, Kobakhidze, Guruli, Aladašvili (62 Gorelišvili), Iluridze, Dolidze (66 Modebadze), Bolkvadze (89 Aburiania), Gvalia

 

Gruzijsko iznenađenje Dila Gori je na pragu play-off runde Europske lige. Nakon što su s lakoćom u drugom pretkolu izbacili danski Aalborg, i nakon prve utakmice trećeg mogu biti iznimno zadovoljni. Unatoč svim nastojanjima domaćih za što aktivnijim rezultatom prije gostovanja na istoku kontinenta, gosti s Poljuda odlaze s punim plijenom. Ponajprije, Gruzijci moraju biti zahvalni na nikakvoj splitskoj realizaciji, ali i na izvanrednim reakcijama svog vratara i kapetana Revišvilija.

 

Bili 'tići' su istrčali u dosta izmijenjenom sastavu no što ga je Igor Tudor običavao poslati na teren u prethodnim susretima. U igri bez pošteđenih Anđelkovića i Kouassija Hajduk je krenuo s dva desna beka (Mikanović i Vršajević). Dok je Mikanović zauzeo mjesto u obrani, Vršajević je zaigrao u veznoj liniji. U takvoj filozofiji igre žrtva je bio Caktaš, koji je igrao u duetu s Pašalićem na za njega neprirodnoj poziciji zadnjeg veznog.

 

U prvih dvadeset minuta nije se dalo vidjeti puno toga zanimljivog. Tek je u 20. minuti Andrijašević na ubačaj Jozinovića glavom pogodio preko grede. Gruzijska momčad je u prvom vremenu gradila obrambeni bedem na trideset metara od svojih vrata, sačekavši priliku za kontru. Nakon blage Hajdukove inicijative, oplođene udarcima Mikanovića, pa potom i Andrijaševića (21) – gosti su poveli. Gongadze je ostao sam na desnoj strani i milimetarski točno ubacio za strijelca Iluridzea – 0:1.

 

Torcida je cijelo vrijeme utakmice glasno bodrila Hajduk koji je i nakon primljenog pogotka nastavio prijetiti, no bezuspješno. Sušić je u 28. minuti oprobao udarac iz daljine, a šest minuta kasnije Vršajević ostaje u matnoj poziciji nakon ubačaja Caktaša. Na petercu gađa suprotni kut vratara Revišvilija i promašuje.

 

 Na samom kraju prvog djela zaredale su se šanse za promjenu rezultata. Najprije je strijelac Iluridze izbacio dva Hajdukova igrača, proigrao Aladašvilija koji se našao oči u oči s Kalinićem. Gruzijac je nesebično htio proigrati Dolidzea na lijevoj strani, no u zadnji trenutak Maloča je sve izblokirao.

 

No, zdanje dvije prilike u prvome dijelu imao je Hajduk. U 42. minuti Maglica je već savladao vratara, ali mu loptu s crte čisti Hizaneišvili. Lopta nije prešla gol-liniju, a nije uspjela niti doći do potpuno samog Pašalića na drugoj vratnici. Na samom kraju prvoga dijela Caktaš je s trideset metara gotovo slomio lijevu vratnicu sjevernog poljudskog gola.

 

Drugo poluvrijeme je uz jeftino zarađene crvene kartone kod obiju momčadi obilježilo planirano zadržavanje vremena od strane gostiju. Ne treba ni spominjati prilike Hajduka poput Sušićeve (55) preko vrata, kao i Kiševe dvije minute kasnije.

 

 Goran Jozinović je svoj drugi žuti karton dobio u 65. minuti nakon bezazlene situacije kod sprječavanja kontre na centru. Ista je situacija bila i pet minuta kasnije kada je Kizaneišvili oštro faulirao Maglicu. Hajduk je sve dao u napad u posljednjih dvadeset minuta, a najizgledniju situaciju imao je Kiš koji glavom gađa vratara (85). Može se reći da Hajduku jednostavno nije bilo suđeno zabiti. Prilika su imali, čak i u trenutku kada je Vršajević zauzeo mjesto Jozinovića na lijevom beku nakon njegovog isključenja.

 

Bit će teško u Gruziji, iako se stječe dojam da se sve dade popraviti malo boljom realizacijom, koja je izostala u prvom dvoboju. Nakon Aarhusa, Anorthosisa i Aalborga, valjda 'Ajduk neće biti četvrti klub kojega će Gruzijci izbaciti iz Europe

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.