Damir Burić: Rijeka je u prijelaznom roku mnogo investirala, pa nije uspjela ugroziti Dinamo!

Ponedjeljak, 16. svibnja 2016. 16:32 Napisao/la  Ivan Jelić

Moramo shvatiti koja je naša realnost. Maštanja su jedno, a realnost drugo. Više volim imati nešto opipljivo, kaže Burić

Damir Burić u dugom razgovoru s novinarima osvrnuo se ne proteklu sezonu Hajduka, nakon godinu dana provedenih na klupi trener Hajduka stekao je dovoljno iskustva da bi mogao govoriti o budućnosti:

- Sezona je za nas krenula jako turbulentno, velikim promjenama. Dosta nosioca igre, starijih igrača je tijekom prošlog ljeta napustilo klub. Popunili smo tada momčad s dosta mladih igrača. Odigrali smo tada jako puno dobrih utakmica u Europi. Financijski i sportski smo napredovali i iz Europske lige smo izvukli maksimum. Ostvarili smo učinak od četiri pobjede, jednog remija i tri poraza, najbolji učinak posljednjih godina, ali žao mi je što nismo preskočili i tu zadnju stepenicu. Kada smo zaključili nastupe u Europskoj ligi došao je period dobrih utakmica. Ostvarili smo i neke rekorde, nismo osam utakmica primili gol. Dobar dio utakmica odigrali smo na visokom nivou, nikad nismo bili bliže Dinamu i Rijeci što se tiče igara i bodova. U prvom dijelu sezone bilo je dosta lijepih momenata. U zimskom prijelaznom roku napustio nas je kapetan Milović, najbolji igrač lige u to vrijeme Caktaš, jedan od najboljih i najtalentiranijih igrača Balić. Teško je to bilo kompenzirati. Nosioci igre poput Vlašića, Nižića, Velazqueza odigrali su jako malo utakmica. To se automatski odrazilo na naše bodovno stanje. Nismo mogli dati više. Infrastrukturalno i logistički neki su klubovi ispred nas, ali pokazali smo da se na nas može računati, kaže Burić.

Navijači su na zadnjim utakmicama iskazali nezadovoljstvo sezonom?

- Respektiram želje, svi mi želimo daleko dogurati. Dajemo maksimum. Na zimu smo morali prodati naše zlato dok su se drugi pojačavali i investirali. Moramo biti realni i kazati što je moguće. Evo, na zadnjoj utakmici u prosjeku su naši igrači bili stari 19,5 godina. To su djeca koja su odigrala na visokom nivou.

Koliko ste zadovoljni sezonom?

- O tome mogu pričati oni koji su blizu mene, moji igrači.

Možemo li dogodine očekivati bolji Hajduk?

- Naš cilj je podizanje vrijednosti. Ove sezone postavljeni su standardi. Za to nam treba zdrava financijska konstrukcija. Onda ćemo biti u stanju dovesti kvalitetu. Do sada smo dovodili igrače bez odštete. Igrači najviših kategorija igraju u Premiershipu, Bundesligi, Italiji... Dovodimo igrače recimo D kategorije, a htjeli bismo da odmah sutra igraju u Premiershipu. Čime ćete takvog igrača privući? Novcem ne možete! Moramo shvatiti koja je naša realnost. Maštanja su jedno, a realnost drugo. Više volim imati nešto opipljivo. Prije svega su mi potrebni tereni, a onda ćemo stvoriti igrača. Kada mi kiša pada, a vjetar puše, pa kada onda odigramo loše protiv Rijeke svi pitaju zašto smo tako odigrali. Zato što nismo imali gdje trenirati, zato što nismo odradili trening, situacije nismo uvježbali. Ne žalim se, to je realnost.

Ako dobijete 10 milijuna kuna za pojačanja, hoće li to biti dovoljno da se Hajduk iduće sezone upusti u borbu za prvo mjesto?

- Ha, ha... To su dobri preduvjeti da ubuduće na Hajduk možemo gledati s perspektivom. Ako nešto uložiš, onda možeš nešto i vratiti. To je jedini ispravni put, jer novca nemamo. Rijeka je u prijelaznom roku mnogo investirala u momčad, imala je kontinuitet rada, ima infrastrukturu, pa nije uspjela ugroziti Dinamo. Moramo shvatiti koje su stvari nužne za iskorak.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.