Marin Brbić: Nakon što je klub preoblikovan u š.d.d. od Grada Splita nismo dobili niti lipe

Četvrtak, 16. svibnja 2013. 15:35 Napisao/la  Ivan Jelić

- Uspjeli smo dug smanjiti za 45 milijuna kuna, doveli ga na iznos dugovanja od 56,4 milijuna kuna plus kredit od 30 milijuna kuna, tako da je klub dužan 86,4 milijuna kuna. Uvjereni smo da ćemo kredit vratiti u dogovorenom roku, objašnjava Brbić.

 

 

Na Poljudu su odradili druženje s novinarima kako bi im prezentirali financijsko stanje za razdoblje od 30. lipnja 2012. do 1. travnja 2013. godine. Finacijsku situaciju medijima su prezentirali predsjednika Marin Brbić, dopredsjednica Nadzornog odbora Branka Ramljak, te član Uprave zadužen za financije Milan Prgomet.

- U ovom trenutku dug Hajduka iznosi 86,4 milijuna kuna. Kada je aktualni Nadzorni odbor preuzeo vođenje kluba dug je iznosio cca 101 milijun kuna. Uspjeli smo dug smanjiti za 45 milijuna kuna, doveli ga na iznos dugovanja od 56,4 milijuna kuna plus kredit od 30 milijuna kuna, tako da je klub dužan 86,4 milijuna kuna. Uvjereni smo da ćemo kredit od 30 milijuna kuna za koji nam je jamstvo dalo Gradsko vijeće grada Splita vratiti u dogovorenom roku. Isto tako, uspjeli smo za cca 1,2 milijun kuna smanjiti mjesečna izdvajanja za plaće igračima i zaposlenicima. Ukupne obveze na dan 1. travnja 2013. su 86,4 milijuna kuna, potraživanja su 30 milijuna kuna (transfer Anasa Sharbinija u Al Ittihad, rata od prodaje Vukušića u Pescaru, uplata od Napolija za transfer Radoševića, dug od Dnjpra za Kalinića). Unatoč nasljeđenim obvezama dug igračima, trenerima i radnoj zajednici smanjen je za 21,7 milijuna kuna, objasnio je predsjednik Brbić.

Potom je prvi čovjek kluba upoznao predstavnike sedme sile s tekućim obvezama:

- Razina mjesečnog iznosa plaća je smanjena sa 3,43 milijuna kuna na 2,2 milijuna kuna. Od toga igrači za 964 tisuća kuna mjesečno, treneri za 74 tisuće kuna, radna zajednica za 175 tisuća kuna mjesečno. Inače, igračima nisu isplaćene dvije  posljednje plaće, zaposlenicima radne zajednice 4 posljednje plaće.

Koliki je budžet za 2013. godinu zanimalo je novinare:

- Na prihodovnoj strani on iznosi 81,2 milijuna kuna, na rashodovnoj strani 52 milijuna kuna. Najveća stavka na prihodovnoj strani je od prodaje igrača, iznosi negdje cca 60 posto prihoda, U projekciji za 2013. godinu jest da bismo od ulaznica trebali inkasirati cca 1,5 milijuna kuna, mislim da bismo trebali i više no nažalost 30 posto gledatelja uđe na stadion bez ulaznice. I sami znate na koje sve načine. Za postavljanje brojača potrebno je milijun eura, mi te novce nemamo i ne znamo kako ćemo to riješiti.

Kakva je situacija sa naplatom poslovnih prostora, navodno je Nikola Vujčić, sportski direktor KK Split, dužan cca 1,5 milijuna kuna za prostor u kojem je dječja igraonica Čarobni grad:

- Veliki nam je problem naplata iznajmljenih poslovnih prostora. Vujčić duguje cca 800 tisuća kuna.

Percepcija je navijača da je u klubu u "hladnom pogonu" previše zaposlenih:

- U ovom trenutku imamo u "hladnom pogonu" 41 zaposlenika, mislimo da bi ih trebalo biti još zaposlenih. Hajduk u ovom trenutku nema niti lipe keša. Od kako je klub preoblikovan u sportsko dioničarsko društvo od Grada Splita koji je većinski vlasnik Hajduka nismo dobili niti lipe. Unatoč svemu stanje je bolje nego što je bilo, da bi klub došao u situaciju da pozitivno posluje trebati će još najmanje 3-4 godine, točnije treba mu vlasnik ili dokapitalizacija kluba, zaključio je Brbić.

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.