Balakov: Hajduk je religija, bila mi je čast raditi na Poljudu

Četvrtak, 22. ožujka 2012. 07:10 Napisao/la  Ivan Jelić

Od prvoga dana sam radio s velikim zadovoljstvom. Split, Poljud, Hajduk, ostat će zauvijek duboko urezani u moje srce, poručio je bivši trener Hajduka Krasimir Balakov, koji od četvrtka preuzima njemački Kaiserslautern

U četvrtak u 6.50 sa splitskog aerodroma Resnik Krasimir Balakov krenuo je prema svojoj novoj trenerskoj destinaciji - Kaiserslauternu. Sada već bivši trener Hajduka karijeru nastavlja u Bundesligi. Prije toga, negdje u zoru, oko 2 sata i 15 minuta Balakov je, prije nego što će sa sunarodnjacima Iliom Gruevim i Jančom Arsovim krenuti prema Njemačkoj, održao posljednju konferenciju za novinare u Splitu. Neobičan termin za druženje s novinarima, ali stvari su se odvrtjele ekspresnom brzinom i ovo je, valjda, bio jedini mogući izbor.

- Kada sam dolazio u Split, pričali su mi da je ovaj grad "lud", dakako u pozitivnom smislu. Ima nešto u tome... Osobno, za mene je bila velika čast što sam bio trener Hajduka. Jer, Hajduk je - religija! Veliki, veliki klub, bogate i duge tradicije, sa navijačima kakvih nema nigdje. Od prvoga dana sam radio s velikim zadovoljstvom. Split, Poljud, Hajduk, ostat će zauvijek duboko urezani u moje srce. Povratak? Da, jednog dana bih volio, ovdje sam, uostalom, stekao mnoge nove prijatelje, emotivno je pričao Balakov.

Nakon poraza od Dinama u Maksimiru, upravi kluba ste poručili "ne mijenjajte me, neka momčad ostane na okupu i iduće sezone ćemo se s Dinamom ravnopravno boriti za naslov prvaka". Samo nekoliko dana nakon toga, vi sami odlazite?

- Istina je da sam to rekao i stojim iza svake riječi. Hajduk ima momčad koja, ako ostane zajedno, može ući u ravnopravnu borbu s Dinamom za naslov prvaka Hrvatske. Na Poljudu stanuje odličan igrački potencijal. Ostavljam momčad koja je dobro pripremljena, držim im palčeve da igraju dobro i bez mene. Ima tu dosta mladih; Caktaš, Andrijašević, Ozobić... Anas? On je priča za sebe, veliki, ogroman talent. Neki od igrača Hajduka bi mogli igrati u gotovo svakom klubu Bundeslige.

Razlozi zbog kojih odlazite, odnosno zbog kojih ste prihvatili ponudu Kaiserslauterna?

- Gledajte, Njemačka je, nakon Bugarske, moja druga domovine. Ponuda je stigla iznenada, nisam imao vremena previše ni razmišljati. Sve se dogodilo strašno brzo. Odlučio sam prihvatiti, iako sam svjestan težine posla koji me očekuje, Kaiserslautern je trenutno na posljednjem mjestu, čeka me žestoka borba za ostanak. Vjerujem u svoj rad i nadam se da ću spasiti momčad od ispadanja iz Bundeslige.

Kada ste igračima rekli da definitivno odlazite?

- Nakon pobjede nad Rijekom, u svlačionici na Kantridi. Imao sam odličan odnos s njima, nije mi bilo lako donijeti odluku o odlasku. Igrači su shvatili, pljeskom su me ispratili...

Saznajemo da je bilo i suza u svlačionici...
- Emocionalno sam bio vezan za njih, oni za mene. A usto, za mene je svaki rastanak težak.

Torcida vas je obožavala?

- Oni su navijači kakve ima malo koji klub na svijetu. Stalno su bili uz nas, stalno nas podržavati. Hvala Torcidi! Hvala svim navijačima Hajduka.

Na kraju, obratio se Balakov i novinarima.

- Hvala vam na suradnji. Bilo je kritika, pozitivnih i negativnih tonova, ali sam se uvjerio da su i kritike bile dobronamjerne. Imate moj broj, slobodno me možete nazvati u bilo kojem trenutku, zaključio je bivši trener Hajduka. Krasimir Balakov i Hajduk su se sporazumno rastali.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.