AKCIJA EUROPOLA

U Hrvatskoj pod istragom 18 utakmica

Utorak, 05. veljače 2013. 12:31 Napisao/la  SC

Najveći iznos plaćen za namještanje utakmica je 140 tisuća eura, a najveći profit 700 tisuća eura

Prema pisanju europskih medija u skandalu namještanja utakmica koje istražuje Europol nalazi se 18 susreta odigranih u Hrvatskoj. Ono što je počelo kao istraga oko namještanja utakmica u Četvrtoj njemačkoj ligi pretvorilo se u međunardnu istragu.  Prema izvještaju njemačkih vlasti organizacija koja je namještala utakmice u Njemačkoj zaradila je 250 tisuća eura.

I sve je krenulo od toga, uz Hrvatsku, pod istragom je 79 utakmica u Turskoj, 70 u Njemačkoj, 41 u Švicarskoj, 20 u Mađarskoj, 19 u Belgiji. Niz se nastavlja do Engleske gdje je navodno pod istragom samo jedna utakmica.

Brtanski Independent navodi da je u namještanje samo jedne utakmice bilo uključeno 50 ljudi iz deset zemalja!

Independent je naveo i primjer Mađarske gdje je u akciji uhićeno 50 osoba i sumnjiče se da su namještale utakmice. Spominje se čak i ogled Lige prvaka između Debrecena i Liverpoola, iako su iz engleskog kluba objavili da ih od nadležnih institucija nitko nije kontaktirao po tom pitanju.

U Mađarskoj uhićena su četiri suca i tri nogometaša, kod kojih je pronađen novac u iznosu od 320 tisuća eura. Mađari u pritvoru imaju i Wilsona Raja Perumala koji je u Finskoj već osuđen za namještanje utakmica. Perumal je navodno sudjelovao i u namještanju utakmice U-21 reprezntacija Argentine i Bolivije koja je odlučena nakon sumnjivog jedanesterca dosuđenog u 12 minuti sudačke nadoknade. Od Perumala trag vodi do Tan Seet Eng, kojega zovu Dan Tan i za kojim je izdan zahtjev za izručenjem od strane Italije i Mađarske, ali Singapur se nije očitovao o tom zahtjevu.

Mediji navode da je najveći iznos plaćen za namještanje utakmica iznosio 140 tisuća eura koliko je koštalo da se "naštima" rezultat austrijskog prvenstva između Kapfenburga i bečke Austrije. S druge strane najveći profit ostvaren od strane kladioničarske mafije bio je 700 tisuća eura.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.