PROMJENA STATUTA HNS-a

Svaki prvoligaš dobiva po dvojicu skupštinara

Ponedjeljak, 05. lipnja 2017. 14:18 Napisao/la  SC

Podnijeli smo ustavnu tužbu, ali  moramo postupiti prema zakonskim odredbama, kaže Vrbanović

Skupština HNS-a brojat će 59 članova, a predstavnike će imati prvoligaši, drugoligaši i trećeligaši, nižerazredni klubovi, treneri, igrači, pa i žene

Hrvatski nogometni savez (HNS) održao je Skupštinu koja je sazvana zbog usklađivanja Statua sa Zakonom o sportu.  Odazvalo se 46 od 49 skupštinara,  sve su odluke pravovaljane.

- Središnji državni Ured za sport donio je Zakon o sportu prema kojima moramo izmijeniti svoj statut, u određenom dijelu izmijeniti sastav Skupštine. I sportska inspekcija je donijela odluku prema kojoj mi moramo postupati. Mi smo protiv toga, jer se ne slažemo s nekim obrazloženjima i tumačenjima toga Zakona o sportu, podnijeli ustavnu tužbu. Ali, kao legalisti moramo postupiti prema tim odredbama. Tako da će budući ustroj Skupštine doživjeti neke izmjene, rekao je Damir Vrbanović.

Novi ustroj Skupštine HNS-a:
- svaki županijski savez  daje po jednog člana
- svaki klub Prve HNL  daje po dva člana
- klubovi Druge HNL  daju ukupno dva člana
- klubovi Treće HNL  daju ukupno tri člana
- klubovi nižih liga daju ukupno deset članova
- jedan predstavnik igrača
- jedan predstavnik trenera
- jedan predstavnik ženskog nogometa
- Ukupno: 59 članova

- Ovdje smo se našli kako bismo prilagodili Statut i uskladili ga sa Zakonom o sportu prema mišljenju i tumačenju Državnog Ureda za sport. Poštujemo institucije države, ali mi ćemo se uvijek boriti za sport. Kao i prilagođavati zakonskim rješenjima koja pomažu sportu. HNS se zalaže za novi Zakon o sportu koji bi sveobuhvatno bio u interesu klubova, sportašica, sportaša, pa i svih zaljubljenika u sport. Zalažemo se i za bolju infrastrukturu, bolje financiranje sporta, rekao je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

- Sretan sam što je HNS konačno na dnevni red donio prihvaćanje odredba o Zakona o sportu, iako se izvršni direktor  očito i dalje tome opire. Svi možemo biti ponosni što je Janica Kostelić sa svojim inspekcijama učinila sve kako bi se počeo poštovati Zakon o sportu, kazao je Vinko Radovani,  predsjednik NS Splitsko-dalmatinske županije odakle je potekla inicijativa za promjenama Zakona o sportu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.