NIKOLA JURČEVIĆ Kao djetetu Dinama, žao mi je da Hajduk nije na pravom nivou

Utorak, 23. lipnja 2020. 18:45 Napisao/la  SC

Ako dobiješ otkaz pred sam kraj prvenstva, to je jako traumatično, posebno ako voliš klub i ako si odrastao uz njega, kaže bivši trener Dinama

Nikola Jurčević
Nikola Jurčević

Nikola Jurčević bio je gost podcasta Sport Kluba u utorak, govorio je o HNL-u, Dinamu, Hajduku, reprezentaciji, fazi zajedničkog rada sa Slavenom Bilićem i o još dosta toga.

Dinamo ponovno osvojio naslov, kako komentirate sve ono što se dogodilo s momčadi, posebno s Bjelicom?

- Bjelica zaslužuje sve komplimente, jer je napravio nakon dugo godina europski konkurentan Dinamo uz naslove prvaka. Možda i najuspješniji trener Dinama u zadnjih 15-ak godina.

Kako ste vidjeli njegov Dinamo?

- Momčad je slagana po natjecateljskom kriteriju, a jedan je igrač radio razliku - to je Olmo. Nakon dugo godina jedna momčad bila je na vrlo solidnom nivou u Europi. Druga stvar je dominacija u hrvatskoj ligi zbog čega je Bjelica htio slično igrati i u Europi. Sad su bili zreliji, defanzivniji s ubojitim kontrama što je donijelo sjajne predstave i rezultate.

Nije bilo velikih pobjeda...

- Kada Dinamo igra impresivno u Europi i pobjedi Atalantu s 4:0, onda je u subotu dovoljno pobijediti u HNL-u s minimalnim rezultatom. No, kad nema Europe, onda je puno veći problem za trenera, jer se očekuje da se dominira i pobjeđuje velikom razlikom u HNL-u.

Kako komentirate razlaz Dinama i Bjelice?

- Sve je ostavilo trag i trebalo je završiti na gospodski način, a ne ovakvom trakavicom koja je ostavila loš dojam.

Kako je Dinamo iz vaših igračkih dana drugačiji u odnosu na današnji Dinamo po organizaciji?

- Teško se vratiti i uspoređivati u vrijeme od prije 40-ak godina. Ono što je jasno, Dinamo je i tada i sada veliki klub s velikim utjecajem i navijačkom podrškom. A onda dolazi i medijski pritisak koji je vrlo nezgodan.

Je li za vas biti trener Dinama postalo ostvarenje sna, nešto najviše u karijeri?

- Ako dobiješ otkaz pred sam kraj prvenstva, to je jako traumatično, posebno ako voliš klub i ako si odrastao uz njega. To je puno bolnije kad nisi isključivi profesionalac, kada imaš emociju prema klubu. No, onog momenta kad se odluči da si bivši, sve je gotovo. Život teče dalje.

Kako gledate na Hajduk, je li vas iznenadio angažman Marija Stanića u Splitu?

- Pratim Hajduk i strašno mi je žao, kao djetetu Dinama, da Hajduk nije na pravom nivou. Godinama su frustrirani i ne mogu se približiti. Stvar je u tome što zaostaju godinama dvadesetak bodova. S obzirom na navijače i ostalo, Hajduk je pravi klub, vlada enorman interes za klub, ali na terenu nema rezultata. Nedostaje prava nogometna koncepcija. Cilj treba biti napraviti najbolju moguću momčad za sezonu, neovisno je li to igrač iz Splita ili stranac. Nema smisla stalno mijenjati. Stalno se traže alibi projekti. Druga stvar je nametanje puno većeg cija od onog što kvaliteta igrača Hajduka posjeduje. No, Hajduk ima dobrih igrača. Prije svega Jairo. On može igrati u Dinamu. Tu su još Caktaš, Hamza, Juranović. Materijala ima, ali nešto nedostaje uz preveliki pritisak zbog nerealnih očekivanja. Izgubili su autoritet velikog kluba protiv manjih klubova koji Dinamo ima. Podržao sam Stanićev dolazak na Poljud. Dao sam mu podršku. Ako se pogodi s nekoliko igrača prave kvalitete, Hajduk može napraviti puno.

PODCAST POGLEDAJTE OVDJE   

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.