NOVI EUROPSKI USTROJ

Hrvatski klubovi u trećoj europskoj ligi

Četvrtak, 12. prosinca 2019. 10:49 Napisao/la  SC

Europska liga rezervirana za prvih 15 liga

Hrvatski klubovi u trećoj europskoj ligi

 Zadnje dvije sezone isključivo od Dinamovih europskih utakmica ovise koeficijenti HNL-a.

Rijeka je ove sezone stigla do play-offa Europske lige, Hajduk i Osijek ispali su u pretkolima.

Dinamo je prošle sezone dočekao proljeće u Europi, ove sezone ispao je iz Europe prije zimske stanke.

Idućih sezona umnogome će se promijeniti pozicija HNL-a na europskoj ljestvici vrijednosti.

HNL u sezoni 2020/21 ima dva predstavnika u Ligi prvaka i tri predstavnika u Europskoj ligi, ponajviše zahvaljujući Dinama pola hrvatske lige steklo je pravo nastupa u Europi.

Nacionalni koeficijenti određuju se na temelju klupskih nastupa u petogodišnjem razdoblju, što znači da od sezone 2021/22 na naplatu stižu neuspjesi u europskim utakmicama.

U sezoni 2021/22 HNL će opet imati jednog predstavnika u Ligi prvaka, otežavajuća okolnost je promjena kvalifikacijskog sustava zbog kojega će hrvatski prvak početi natjecanje već u 1. pretkolu.

Loša vijest je da u sezoni 2021/22 HNL neće imati predstavnika u Europskoj ligi!

Europska liga postaje format rezerviran za klubove prvih 15 liga u UEFA poretku, klubovi iz ostalih liga igrat će u novoj Konferencijskoj ligi.

To znači da će pobjednik hrvatskog Kupa, druga i treća momčad HNL-a u sezoni 2021/22 igrati trećerazrednu europsku ligu protiv lakših, ali manje atraktivnih protivnika.

Jasno da je i zarada puno manja.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.