AFERA RNK SPLIT

Podignuta optužnica protiv Slavena Žužula

Srijeda, 02. siječnja 2013. 17:46 Napisao/la  SC

Slaven Žužul (49), Nenad Pralija (42), Špiro Barbarić (51), Snježana Blažević (46) optuženi za nezakonito stjecanje 8.870.000 kuna

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Slavena Žužula (49), Nenada Pralije (42), Špira Barbarića (51) i Snježane Blažević (46) te RNK Splita kao pravne osobe zbog počinjena kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, prenosi portal Slobodna Dalmacija.

Okrivljenike se tereti da su svojim aktivnostima doveli do toga da je RNK Split na štetu proračuna Republike Hrvatske sebi pribavio nepripadajuću materijalnu dobit od osam milijuna i 870 tisuća kuna.

U opisu inkriminacije kaznenog djela stoji da se nezakonito postupanje ove četvorice prijavljenih odvijalo od 24. lipnja 2010. godine do 14. svibnja 2011. godine u Splitu. Četvorka je radila zajedno u nakani da izbjegavanjem plaćanja fiskalnih obveza u proračun RH nogometnom klubu pribave znatnu novčanu dobit.

Prvookrivljeni Žužul je to radio kao stvarni voditelj nogometnog kluba, a potom i kao predsjednik tog kluba. On je zatražio od Pralije kao sportskog direktora kluba, Barbarića kao tajnika i Blaževićke kao osobe koja je bila zadužena za vođenje poslovnih knjiga da zaposlenim djelatnicima, igračima i trenerima RNK Splita isplaćuju naknade bez evidentiranja u poslovnim knjigama i bez plaćanja pripadajućih poreza i doprinosa u proračun RH na što su oni pristali.

USKOK je u srpnju ove godine odustao od kaznenog progona Pralije, Barbarića i Blaževićke zbog navodnog podmićivanja sudaca, a Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tada je preuzelo kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju protiv navedenih koje je nakon pet mjeseci sada i procesuiralo.

Pralija i Barbarić su dva mjeseca bili u pritvoru za vrijeme USKOK-ove istrage za djela zbog kojih se odustalo od progona protiv njih,a i te im dane nitko ne može vratiti.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.