HRVATSKI NOGOMET 2015.: Zdravko ne smije Zoranu čestitati Novu godinu da ne bi utjecao na svjedoka...

Četvrtak, 31. prosinca 2015. 15:39 Napisao/la  I. V.

Ivan Rakitić postao najbolji hrvatski nogometaš, Slaven Bilić postao prvi hrvatski trener u Ligi petice nakon Tomislava Ivića


Kratki pregled hrvatskog nogometa 2015. godini 

- Hrvatska reprezentacija ostvarila je plasman u završnicu EURO-a 2016. godine. U turbulentnoj završnici druge kvalifikacije zaredom nije odradio isti izbornik, Niko Kovač smijenjen je dvije utakmice prije kraja ciklusa. Kovačev prethodnik Igor Štimac smijenjen je pred dodatno doigravanje za SP, Kovačev nasljednik Ante Čačić ostvario je primarni cilj u kvalifikacijama za EP. Zahvaljujući pobjedi Italije nad Norveškom, osiguran je izravni plasman u Francusku u atmosferi nesklonoj izboru novog izbornika. Budući da je izbornik Čačić izbor Zdravka Mamića, ni prepreme za EURO neće proteći u miru.

- Eskalacija nezadovoljstva stanjem u HNS-u kulminirala je poljudskom svastikom i strogom kaznom UEFA-e. Ispada da hrvatska reprezentacija više nije rado viđen gost na hrvatskim stadionima i da igranje pred praznim tribinama nikome ne pada teško.

- Nakon što je Dinamo premoćno osvojio desetu titulu prvaka u sezoni 2014/15, jesenski dio sezone 2015/16 napokon je najavio zanimljiviju borbu za prvaka. Rijeka je zadnjim utakmicama ispustila prednost od 4 boda i prepustila Dinamu jesensku titulu. Dinamo je favorit, ali Rijeka i Hajduk nikada nisu bile bliže u zadnjih deset godina. U HNL-u se sve okrenulo naopačke! Do ove sezone već se nakon prvoga dijela sezone znalo tko je novi prvak, pa je neizvjesna  u pravilu bila samo borba za ostanak. Ove sezone izvjesno je samo da je Zagreb već ispao.

- Ivan Rakitić postao je krajem godine najbolji hrvatski nogometaš. U dresu najbolje momčadi na svijetu, Rakitić je u 2015. godini osvojio pet trofeja (Primera, Liga prvaka, Kup kralja, UEFA Superkup, Svjetsko klupsko prvenstvo) što nije uspjelo ni jednom hrvatskom nogometašu. Rakitić je bio strijelac za Barcelonu u finalu Lige prvaka.

- Slaven Bilić je 2015. godine postao prvi hrvatski trener u Ligi petice nakon Tomislava Ivića. Pokojni Ivić zadnji klub u Ligi petice vodio je daleke sezone 1990/91 (Marseille). Bilić je postao menadžer West Hama, radi u najbogatijoj ligi na svijetu i prema referencama slovi najboljim hrvatskim trenerom.

- Robert Prosinečki postao je izbornik Azerbejdžana, Boris Pučić postao je izbornik Mozambika.

- Dio obitelji Mamić, Zdravko, Zoran i Mario, zajedno s Damirom Vrbanovićem optuženi su  2015. godine za izvlačenje novca iz Dinama i utaju poreza. Svi su završili u pritvoru u dvama odvojenim procesima, Zdravko Mamić i Damir Vrbanović dvaput su sjedili u Remetincu. Zadnji je na slobodu izašao prvooptuženi u oba procesa Zdravko Mamić, koji sudskom odlukom bratu Zoranu nije smio  čestitati Boćić i Novu godinu.  Da ne bi utjecao na svjedoka...

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.