Šupraha: Udruga Naš Hajduk ne predstavlja nikoga, niti je ikada djelovala u sportu

Subota, 28. veljače 2015. 11:15 Napisao/la  SC

Za nas su samo jedna interesna skupina koja kroz svoju navodnu brigu o nogometu želi postići privatnu korist, stoji u priopćenju županijskog NS-a

Na Skupštini splitsko-dalmatinskog ŽNS-a raspravljalo se o inicijativi udruge Naš Hajduk, koja traži promjene Zakona o sportu potpotmognuta jednim saborskim zastupnikom (Gjurković). Nakon sjednice županijskis savez kojim predsjedava Alojzije Šupraha obznanio je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:


Skupština NSŽSD-e na sjednici održanoj 25.02.2015. godine, na kojoj je nazočilo 47 od ukupno 53 zastupnika, jednoglasno je donijela Odluku kojom se izražava ogorčenost i neslaganje sa inicijativom jedne udruge građana i jednog lokalnog političara da u cilju osobne promocije i tkz. skrbi o športu (nogometu) pristupi saborskoj proceduri za donošenje novog Zakona o sportu.

Skupština NSŽSD-e i njena tijela jedini su legitimni predstavnici svih klubova i strukovnih udruga, koje vode brigu o nogometu na području Županije splitsko-dalmatinske i predstavljaju stotinjak klubova, u kojima aktivno djeluje više od 10 000 (deset tisuća) sportaša na amaterskoj osnovi, a svega dva kluba su profesionalna.

Za razliku od ovog Saveza ta udruga građana ne predstavlja nikoga, niti su ikada djelovali za boljitak sporta i za nas su samo jedna interesna skupina koja kroz svoju navodnu brigu o nogometu želi postići privatnu korist. Saborskom zastupniku Gjurkoviću poručujemo da ni mi nismo zadovoljni nekim sadašnjim rješenjima u Zakonu o sportu i slažemo se da ih treba mijenjati. Stoga mu predlažemo, da kad već izjavljuje da mu je stalo do dobrobiti sporta, upregne svoja znanja i sposobnosti za stvarno rješavanje problema kao što su u prvom redu status sportaša, financiranje amaterskog sporta, poboljšanje postojeće i izgradnju nove sportske infrastrukture, reguliranje medicinske skrbi sportaša i sl.

Koliko je nama poznato gosp. Gjurković član je vladajuće političke većine u Saboru, koja je donijela sve sadašnje zakone i propise o ustroju i funkcioniranju udruga. Upravo zbog tih zakona, u čijem je donošenju i on sudjelovao, cijeli hrvatski amaterski sport je na izdisaju. Stoga ga pozivamo da u predstojeće zakonske izmjene predloži da se sve amaterske sportske udruge oslobode raznih poreznih davanja, koje im je sadašnja Vlada propisala.

Isto tako, kao stanovnici Splita i Splitsko - dalmatinske županije pitamo se što je učinio da ne propadne najuspješniji sportski kolektiv ovog grada u 20.stoljeću KK „Jugoplastika“, što je napravio za žensku odbojku koja je nestala sa mape hrvatske odbojke (koliko znamo dotični je bio predsjednik uprave u ŽOK „Split 1700“, te je na tom primjeru pokazao svoju sposobnost kod upravljanja sportskim kolektivom)? Gdje je splitski rukomet koji je dao možda dva najveća hrvatska rukometaša (Balić i Metličić) i što je napravio po tom pitanju? Što je napravio da splitski vaterpolo ne propadne i ne padne u debelu sjenu vaterpola u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku? I na kraju, što je uopće dobro napravio za bilo koji segment splitskog sporta?

Na koncu Skupština ovog Saveza naglašava da je u temeljima njegova prijedloga na prvom mjestu nepravednost, nedemokratičnost, nezakonitost i neustavnost koja amatersku većinu sportaša (nogometaša), koji čine 99 posto svih sportaša, dovede u podčinjeni i neravnopravni položaj u odnosu na nekolicinu bogatih profesionalaca. Kao i do sada Skupština će djelovati sukladno zakonima RH i svoje će akte prilagoditi postojećoj zakonskoj regulativi koja eventualno bude donesena, a gospodinu Gjurkoviću i onima koji ga podržavaju poručujemo da će narod (predstavnici klubova) na bilo kojim budućim izborima kao i do sada izabrati svoje rukovodstvo na demokratski način, a on i njegovi simpatizeri neka kadroviraju političkim dekretima unutar svoje političke grupacije.

Skupština izražava čuđenje da se predstavnici Hajduka uopće nisu obratili ovom ŽNS, a niti HNS-u na način da bi mu dostavili bilo kakve prijedloge izmjena Zakona o sportu. Ovo napominjemo, jer i mi nismo zadovoljni nekim rješenjima u sadašnjem Zakonu o sportu. Da nam se Hajduk obratio, zajedničkim djelovanjem pristupili bismo stvarnim i konkretnim promjenama zakona koje bi išle u korist svih sportaša, a naročito nogometaša. Na ovaj način, zaobilazeći krovnu sportsku organizaciju čiji je član, kao i resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, daju do znanja da im nije do stvarnog poboljšanja stanja u sportu, a ujedno su amaterske klubove ove Županije svojim zahtjevima obezvrijedili, ponizili i uvrijedili, umjesto da kao najveći i najpopularniji klub pruže ruku suradnje i da zajedno budu jači i kvalitetniji nego do sada.

Ovakvim djelovanjem amaterski se nogomet u Županiji želi ugasiti, a onda će takva sudbina dostići i one koji su oduvjek živili od baze igrača upravo iz tih malih dalmatinskih klubova, stoji u priopćenju.

Standings provided by Sofascore