Službena statistika zakinula je Igora Cvitanovića za jedan pogodak

Ponedjeljak, 26. ožujka 2012. 13:41 Napisao/la  Z. G.

Sve primjedbe na službeni zapisnik vrijede unutar 48 sata od završetka utakmice. Naknadne prigovore ne možemo uvažiti i službena je statistika egzaktna, rekao je Josip Brezni, povjerenik natjecanja Prve HNL

Istina je da se Davor Vugrinec izjednačio s Igorom Cvitanovićem na ljestvici najboljih strijelaca HNL-a svih vremena, ali - Cvitanović je ipak zabio jedan gol više! Službena ljestvica u maloj je „svađi“ sa stvarnim stanjem na terenu i u toj je priči Cvitanović ostao zakinut za jedan pogodak. Službena mu statistika ne broji gol postignut u derbiju Dinama i Hajduka odigranom 13. svibnja 2000. godine u Maksimiru. Zagrepčani su tada pobijedili 3:1, a Cvitanović je loptu u mrežu ugurao u 20. minuti za Dinamovo vodstvo 1:0. U službenom zapisniku, međutim, pogodak je pripisan tadašnjem (i dojučerašnjem) kapetanu Igoru Bišćanu. Nakon udarca iz kuta Bišćan je pucao glavom s vrha peterca, lopta je letjela u donji lijevi kut i činilo se da će ju vratar Stipe Pletikosa možda i uhvatiti. No, ona je pritom udarila Cvitanovićevu potkoljenicu, posve promijenila smjer te tako prevarila vratara i odsjela u mreži. Da mu je pogodak priznat, Cvitanovićevu bismo danas brojali 127 postignutih pogodaka u HNL-u. Ovako se zaustavio na 126, baš kao i Vugrinec.

 - Sve primjedbe na službeni zapisnik vrijede unutar 48 sata od završetka utakmice. Naknadne prigovore ne možemo uvažiti i službena je statistika egzaktna. Ona, dakle, kaže da je Cvitanović postigao 126 pogodaka i da je strijelac za 1:0 u spomenutom derbiju bio Bišćan. Čak da se i ja osobno prilikom gledanja snimke uvjerim da je strijelac netko drugi, nemam pravo mijenjati zapisnik. Moramo poštivati proceduru. Pravila o golu i autogolu različita su od zemlje do zemlje. Suci znaju pripisati pogodak onome tko je šutnuo loptu, neovisno o tome leti li ona prema golu ili 10 metara dalje, pa ju netko potom skrene u mrežu. Talijani će, recimo, uvijek pripisati pogodak onome tko je zadnji taknuo loptu, pa će u zapisniku stajati autogol, a ne pogodak igraču koji je uputio udarac - naglasio je Josip Brezni, povjerenik natjecanja u prvoj HNL.

Standings provided by Sofascore