Sindikat MUP-a zahtjeva: Policija treba beskompromisno primijeniti silu protiv nogometnih huligana

Ponedjeljak, 30. rujna 2013. 13:16 Napisao/la  SC

Prilikom intervencija za vrijeme navijačkih nereda policija se nalazi u vrlo delikatnoj situaciji, jer takvi događaji privlače puno medijske pažnje

Nezavisni sindikat sindikata djelatnika MUP-a oglasio se pvodom nemilih scena na stadionu Kantrida. Sindikat zagovara sljedeće:

 

Izgredi koji su se dogodili za vrijeme i nakon utakmice Rijeke i Hajduka pokazuju da policija treba beskompromisno primijeniti silu protiv nogometnih huligana. Još je živo sjećanje na tragediju u kojoj je mladi policijski službenik ostao bez oka i oštećen mu je sluh, a sada je uz teže ozlijeđenog policijskog službenika stradalo i dijete. Zaista je teško gledati zaplašene roditelje i djecu kako razočarano napuštaju stadion, a samo su željeli bodriti svoj klub, stoji u priopćenju sindikata.


Iako smo dosad zagovarali toleranciju, snošljivost i mir, očigledno takvo postupanje nije i neće donijeti željene rezultate, jer nasilje na stadionima i oko njih traži adekvatan odgovor.
Policija mora primijeniti postojeće ovlasti beskompromisno i bez straha da će je se prozivati za brutalnost. Osobe koje rade nerede na stadionima jasno pokazuju koji jezik razumiju – jezik sile, i tako im treba uzvratiti.


Odgojne mjere roditelja očigledno nisu urodile plodom ili nisu postojale, a škola je u odgojnom procesu nemoćna. Ostaje, nažalost, ono što svi teško prihvaćamo, a to je na silu odgovoriti silom, poručuje sindikat djelatnika MUP-a koji kaže kako je svjestan da će takvo stajalište izazvati reakciju zagovornika ljudskih prava.

Prilikom intervencija za vrijeme navijačkih nereda policija se nalazi u vrlo delikatnoj situaciji, jer takvi događaji privlače puno medijske pažnje, pa policajci postupaju krajnje tolerantno i sa zadrškom u pogledu primjene fizičke snage i drugih ovlasti, kako ne bi bili prozivani za brutalnost.

Svjedoci smo brojnih naslova nakon sportskih susreta ispod kojih su slike zabrinutih roditelja i njihove 'nevine i dobre djece' prema kojima su policijski službenici nepotrebno primijenili silu, a pritom se zaboravlja na traume i strahove istinskih ljubitelja sporta, koji su žrtve navijačkog nasilja, upozorava sindikat.

Stoga sindikat poziva sve koji mogu pomoći povratku sporta na sportske terene da se angažiraju – policiju, čelnike MUP-a, medije, udruge navijača i čelnike sportskih klubova, da napokon stanu nasuprot izgrednicima, a društvo u cjelini da shvati kako huliganima nije mjesto na stadionima, poručuju iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.