RIJEKA - DINAMO Sudbina Rijeke ovisi o Dinamovoj motivaciji, Kekovu pristupu i Matocevoj providnosti

Nedjelja, 25. listopada 2015. 10:20 Napisao  I. V.

Ni jedan Kekov prethodnik na klupi Rijeke nikada Dinamo&Croatiju nije pobijedio u otvorenoj igri. Glavni sudac pod posebnim je povećalom navijača Rijeke davno prije nego što je utakmica počela

Hajduk na prvom mjestu čeka rasplet nedjeljne utakmice između Rijeke i Dinama na Rujevici, ozračje nakon subotnje pobjede protiv Lokomotive na Poljudu odavno nije bilo bolje. Nogometaši Rijeke danas (15) igraju protiv Dinama momčad kojega je još uvijek uljuljana nakon pobjede protiv Arsenala (2:1) u Ligi prvaka.

Kao i obično, odmah nakon senzacionalnog rezultata brzo je zaboravljeno da je Dinamo u Ligu prvaku ušao mučeći se protiv momčadi (luksemburški Fola Esch, albanski Skenderbeu) koje ne bi bile ni blizu vrha HNL-e, da je jedva eliminirao norveškog prvaka (Molde), da je u ovu sezonu ušao najslabije u zadnjih deset godina i da u HNL-u ne igra ni približno objektivnim mogućnostima.

Kao i obično nakon jednog zvučnog rezultata, Zoran Mamić je postao svjetsko čudo od trenera, koji je protiv Bayerna igrao s golobradim debitantom (Benković), a u ključnoj utakmici protiv Olimpiacosa bez najboljeg igrača (Pjaca).

Objektivno, Dinamo u svlačionici ima najveću koncentraciju pojedinačne kvalitete u zadnjih nekoliko sezona, a njihova prezentacija na terenu ovisi isključivo od motivacije. Ako igrači Dinama na Rujevici danas budu nabrijani kao u Ligi prvaka, Rijeka neće imati šanse u otvorenoj igri.

Matjaž Kek još uvijek nije pobijedio Dinamo u HNL-u isključivo zbog pristupa. Ni jedan njegov prethodnik (Gračan, Katalinić, Skočić, Scoria...) na klupi Rijeke nikada Dinamo&Croatiju nije pobijedio u otvorenoj igri.

Konkretno, Elvis Scoria u zadnjoj riječkoj pobjedi 2012. godine na Kantridi dotukao je Dinamo rezultatom 3:0, a da je riječka momčad možda pet puta organizirano prešla preko centra... Kek se nikada protiv Dinama nije svjesno branio, njegove su momčadi čučale u svom kaznenom prostoru jedino po kazni. U zadnjoj utakmici na Maksimiru (0:0) teško je bilo odlučiti koja momčad igra slabije. Uoči današnje utakmice obje su momčadi u drugačijem tonusu, koji obećava dobar nogomet.

Smioni Kekov pristup prošle sezone u ovo doba bio je opravdan kvalitetom, Rijeka je igrala vrlo moćan nogomet na zavidnoj europskoj razini. Uoči današnje utakmice Kek nema ama baš nikakvog argumenta prihvatiti otvorenu igru u utakmici koja određuje riječku jesen.

Danas su važni samo bodovi da bi Rijeka zadržala priključak s Dinamom i Hajdukom. U idućem kolu Rijeka igra protiv Hajduka na Poljudu, što podsvjesno stvara dodatni pritisak pred utakmicu protiv Dinama.

A pritisak na Marka Matoca raste od kada je određen suditi na Rujevici, glavni sudac pod posebnim je povećalom navijača Rijeke davno prije nego što je utakmica počela. Sudac iz Zaprešića na Rujevicu dolazi u nezgodnom trenutku budući da je blizak maksimirskim krugovima, da radi u jednom od brojnih gradskih ureda Milana Bandića i da prema percepciji javnosti ne može biti nepristran.

Teško je Matocu neopterećno suditi ako zna je svaka njegova odluka na štetu Rijeke unaprijed sumnjiva...

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.