Privatizacija na hrvatski način, sudbinu Osijeka određuje gradska središnjica HDZ-a

Četvrtak, 05. ožujka 2015. 12:38 Napisao/la  SC

 Ako stranka bude od mene tražila odstupanje s predsjedničke funkcije u NK-u Osijek, morat ću se toga pridržavati. No, zasad to od mene nitko nije zahtijevao, za razliku od funkcije u Vodovodu, kaže Tolj


Prvoligaški nogometni klubovi privatizirani su na dva načina, tri (Rijeka, Istra, Split) su pretežito privatno vlasništvo, dok su u trima (Hajduk, Osijek, Zadar) većinski vlasnici lokalne samouprave. Nonsens hrvatske privatizacije je prisilno pretvaranje udruga građana u sportska dioničarska društva (š.d.d.), koja se financiraju sredstvima poreznih obveznika i ovise o dnevnopolitičkim interesima. Najnoviji primjer dolazi iz Osijeka.

Slobodan Tolj postao je predsjednik Uprave NK-a Osijek političkim konsenzusom vladajuće koalicije u Osijeku. Tolj je član HDZ-a, koji je prije parlamentarnih izbora odlučio povući svoje ljudi iz svih javnih poduzeća. Političkim dekretom iz središnjice, Tolj se povukao s funkcije predsjednika uprave Vodovoda i sada je logično očekivati da se povuče i s mjesta predsjednika Uprave NK-a Osijek, koji je gradska tvrtka isto kao i Vodovod.

- Ja sam stranački vojnik i tu nema nikakve tajne, ako stranka bude od mene tražila odstupanje s predsjedničke funkcije u NK-u Osijek, morat ću se toga pridržavati. No, zasad to od mene nitko nije zahtijevao, za razliku od funkcije u Vodovodu, kaže Tolj, koji je učinio puno toga dobrog za stabilizaciju kluba.

U konačnici, jedino su rezultati mjerodavni. Otkada je trener postao Ivo Šušak, Osijek se postojano izvlači iz neugodne pozicije glavnog kandidata za ispadanje. Toljev odlazak sigurno bi poremetio odnose unutar kluba, koji su taman zaživjeli.

Idući protivnik Osijeka je Hajduk, klub koji također plaća danak privatizacije na hrvatski način. Vlasnik Hajduka je Grad Split, koji očigledno nema dovoljno novaca i znanja da bi upravljao klubom. 

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.