Osječka nogometna priča počiva na utjecaju mađarskog premijera Viktora Orbana

Nedjelja, 14. veljače 2016. 10:47 Napisao  I. V.

Meszarosovo bogatstvo naglo je počelo rasti od 2010. godine, kada je Orban došao na vlast.    Zadnje tri godine Meszarosova tvrta utrostručila je dobitak

Lorinc Meszaros postao je novi vlasnik Nogometnog kluba Osijek, mađarski tajkun predsjednik je prvoligaša Puškaš Akademija momčad kojega trenira Robert Jarni. Puškaš Akademi je klub iz Felcsuta, rodnog mjesta premijera Viktora Orbana kojemu Meszaros zahvaljuje meteorski uspon na ljestvici najbogatijih mađarski poduzetnika.

Meszarosovo bogatstvo naglo je počelo rasti od 2010. godine, kada je Orban došao na vlast. Zadnje tri godine Meszarosova tvrta utrostručila je dobitak, 2014. godine zaradila je 33,2 milijuna dolara.

Meszaros je načelnik Felcsuta u kojemu je izgradio stadion osebujna izgleda za 15 mil. eura. Stadion je nekoliko stotina metara udaljen od rodne kuće premijera Orbana, što je mjestu od 1600 stanovnika velika udaljenost. 

Meszarosovi poduzetnički potezi pod posebnim su povećalom mađarskih neovisnih medija i svjetske javnosti, koja u naglim poslovnim uspjesima nalazi brojne koruptivne elemente Orbanove administracije.

Netko sve skupa mora financirati, pa je važna poveznica Meszarosa, Orbana i širokog spektra ulaganja mađarska OTP Banka. Predsjednik banke Sandor Csanyi predsjednik je mađarskog nogometnog saveza. OTP banka potvrdila je nedavno da u trezorima čuva 2 milijuna eura spremnih za ulaganje u NK Osijek.

- Kratkoročni plan je stablizirati i ojačati klub, te ostati u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Nakon toga prvi cilj će nam biti poboljšanje uvjeta za rad i omasovljavanje Škole nogometa koja je dala velike igrače. Uz sve to treba brinuti i o rezultatu na sportskom polju, a za to će nam biti potreban stručan rad i materijalna podrška. Taj materijalni dio ću osigurati, a vjerujem kako u Osijeku ima dovoljno stručnih ljudi koji će ta ulaganja iskoristiti za podizanje NK Osijeka na višu razinu. Mogu obećati kako ćemo poduzeti sve potrebno da NK Osijek bude što uspješniji u budućnosti. Cilj mi je dovesti Klub među prva tri u HNL-u, rekao je Meszaros prilikom svečanog preuzimanja NK-a Osijek.

Svečanosti u Osijeku  nazočili su Davor Šuker i Zdravko Mamić, koji gaje više nego dobre odnose s Viktorom Orbanom. Šuker je bio na otvaranju stadiona u Felcsutu, nedavno je dogovorio prijateljsku utakmicu između Hrvatske i Mađarske u Budimpešti.

Osječka nogometna priča nesumnjivo počiva na Orbanovu utjecaju. Sve je zapravo počelo u Felcsutu, mjestu do 1600 stanovnika, koje je 2009. godine postalo najbogatije mađarsko urbano središte prema bruto domaćem proizvodu po stanovniku.

Godinu dana ranije Felcsut je bio na 336. mjestu!   Vrijeme će pokazati na kojem će mjestu završiti Osijek.

Stadion u Felcsutu

 

 

 

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.