Osijek ima sve predispozicije postati novi mezimac središnjice moći umjesto Rijeke

Četvrtak, 05. svibnja 2016. 09:28 Napisao  I. V.

S obzirom na osječke veze Davora Šukera i Zdravka Mamića,   Rijeka dobiva konkurenta u borbi za najbolji drugi klub u Hrvatskoj


Rijeka gostuje u Gradskom vrtu gdje su ovog tjedan privodili kraju vlasničko preuzimanje, Osijek je službeno dobio nove vlasnike nakon što je stiglo odobrenje Ministarstva financija RH o provođenju transakcije. Rijeka u subotu igra protiv kluba koji od ovoga tjedna počinje preobražaj zahvaljujući mađarskom kapitalu kojim upravljaju Ivan Meštrović i Lorinc Meszaros.

- Nismo došli samo spasiti Osijek, naša je misija da ga vratimo na mjesto na koje pripada u hrvatskom nogometu, ali i u javnom životu grada. Želimo biti perjanica Osijeka u svakom smislu. Grad Osijek nam je dao povjerenje, a mi smo unatoč birokratskim preprekama u posljednjim mjesecima ulagali novac u Osijek, a da formalno još nismo bili vlasnici. Povjerenje je jako važna stvar, a mi se nadamo kako ćemo opravdati povjerenje koje smo dobili. Želim naglastiti kako suradnja s Gradom Osijekom ne završava potpisivanjem ovih ugovora. Naprotiv, ona tek počinje, a sljedeći je korak rješavanje pitanja stadiona u Gradskom vrtu. Ako želimo biti uzoran klub, moramo imati i takav stadion. Zasad još ne mogu reći hoćemo li ići u gradnju novog ili sanaciju postojećeg stadiona, ali javnost će biti na vrijeme obaviještena o tome, rekao je Ivan Meštrović, predsjednik Uprave NK-a Osijek.

Dakle, Rijeka dobiva konkurenta u borbi za najbolji drugi klub u Hrvatskoj. Novi vlasnik Osijeka ne obećaje titule prvaka iako je jasno da će osječki klub već iduće sezone pokušati ostvariti europski plasman pod visokim pokroviteljstvomm središnjice moći koja je pozdravila ulazak mađarskog kapitala. Isto kao što je u riječkom slučaju svojedobno stala iza taljanskog kapitala.

S obzirom na osječke veze Davora Šukera i Zdravka Mamića, Osijek ima sve predispozicije postati novi mezimac središnjice moći umjesto Rijeke, koja je najveće uspjehe ostvarila u razdoblju tijesne suradnje sa Zdravkom Mamićem.

Inače, Lorinc Meszaros bliski je suradnik mađarskog premijera Viktora Orbana, stastvenog zaljubljenika u nogomet.        Meszarosa je naglo krenuo biznis otkada je Orban došao na vlast, najviše se bavi građevinarstvom. Upravlja Nogometnom akademijom Ferenc Puskas, kako se zove mađarski prvoligaš iz Orbanova rodna mjesta.

U klubu iz sela Felcsuta, 20-ak kilometara udaljenom od Budimpešte, donedavno je radio Robert Jarni. Meszaros je povrh svega postao načelnik Felcsuta na kontroverzan način, uz veliku Orbanovu pomoć.

Iza mađarske investicije u osječki klub stoji OTP Banka. Predsjednik uprave banke, Sandor Csanyi, predsjednik je mađarskog nogometnog saveza. Ne treba naglašavati da su Csanyi i Orban vrlo bliski, mađarski premijer glavni je pokrovitelj mađarskog nogometog saveza.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker gaji jako dobre odnose s mađarskim savezom. Hrvatska je nedavno igrala prijateljsku utakmicu protiv Mađarske u Budimpešti, utakmica je dogovorena baš u razdoblju preuzimanja osječkog kluba.

 

Čelnici HNS-a pokrovitelji preuzimanja Osijeka

 

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.