MAXtv PRVA LIGA

Rijeka pobijedila Dinamo, Sharbini odlučio

Nedjelja, 25. listopada 2015. 17:03 Napisao  I. V.

Utakmica 14. kola: Rijeka - Dinamo 2:1

MAXtv Prva liga - 14. kolo

RIJEKA - DINAMO 2:1

Stadion na Rujevici. Gledatelja: 5500

Sudac: Marko Matoc (Zaprešić) 6

Strijelci: 0:1 Fernandes (6), 1:1 Samardžić (50), 2:1 Shabrini  (90+1)

Žuti kartoni: Samardžić (3), Bezjak (30) Matel  (33), Vešović (34), Moises (36), Antolić (41), Maleš (88)

Crveni karton: Taravel (34, udaranje protivničkog igrača)

RIJEKA: Vargić 6, Vešović 6,5, Mitrović 6, Samardžić 6,5, Zuta 5,5, Maleš 6, Močinić 6 (77 Radošević -), Moises 5,5 (65 Roshi -), Tomasov 6, Sharbini 7 (90+2 Bradarić), Bezjak 5,5

DINAMO: Ježina 5,5, Matel 6,  Taravel 5, Goncalo 6, Pivarić 6,5, Antolić 6, Machado 6, Rog 6, Fernandes 6,5 (79 Čorić -), Pjaca 6 (59 Soudani  5,5), Henriquez 5,5 (38 Musa 6)  

U 91. minuti Ježina je nespretno intervenirao na ubačaj zdesna, odbio loptu točno na nogu natrčalom Sharbiniju, koji je iz blizine zakucao loptu u mrežu - 2:1. Rijeka je u derbiju 14. kola pobijedila Dinamo, skočila na drugo mjesto iza Hajduka i učinila prvenstvo zanimljivim.

Rijeka je do pobjede stigla poduzetnijom igrom u drugom dijelu utakmice koju je sat vremena igrala s igračem više. Prema prikazanom nogometu utakmica nije bila za pamćenje. Ostaje upamćeno najvažnije: Rijeka je prvi put pobijedila Dinamo u HNL-u u mandatu trenera Matjaža Keka.   

U početnim postavama nije bilo iznenađenja, obojica trenera na teren su poslali najbolje što imaju. Trener Rijeke Matjaž Kek vratio je u prvu momčad Sharbinija, Ristovski i Lešković otpali su u zadnji trenutak zbog lakših zdravstvenih tegoba.

Trener Dinama Zoran Mamić ima takav izbor igrača da je Soudani utakmicu počeo s klupe, izostanke na stoperskim poziijama nadomjestio je Goncalom. Ademi je suspendiran do daljnjega.

U početnim rasporedima također nije bilo iznenađenja kao što nije iznenadio odlučan stav modre momčadi, koja se nametnula kao favorit. Šest minuta trebalo je Dinamu da  potvrdi kvalitetu više.

U 6. minuti Pivarić je idealno ubacio slijeva, Fernandes u ravni druge vratnice nadskočio ukopanog Zutu i glavom skrenuo loptu u mrežu - 0:1.

Treba naglasiti da je Pivarić dobio loptu nakon ubacivanja rukom, koje je sudac darovao Dinamu. Nije opravdanje za usporenu Zutinu reakciju!

Počelo je razdoblje ishitrenih reakcija šokiranih igrača Rijeke, što je pogodovalo tehnički i fizički nadmoćnijim gostima. Tek nakon dvadesetak minuta riječka momčad uspjela je povezati nekoliko smislenih dodavanja većinu kojih je potpisao Sharbini. Ništa konkretno!  

Dinamo je mirno kontrolirao utakmicu bez  sadržaja sve do 22. minute, kada su gledatelji umalo vidjeli reprizu akcije iz 6. minute.

Pivarić je ubacio, Fernandes ponovo nadskočio Zutu, ali je ovog puta mrežu zatresao s vanjske strane.

U 27. minuti  Matel je ubacio zdesna, Henriquez je glavom loptu poslao u Vargićevo naručje.

Završnica prvog dijela pripala je uočljivo nesigurnom sucu Matocu, koji je počeo gubiti kontrolu nad utakmicom čudnim kriterijem dosuđivanja prekršaja. Nikoga nije izravno oštetio, izgubio je jedino nogomet!

U 34. minuti Taravel je izgubio živce i dobio crveni karton nakon što je glavom nasrnuo na Vešovića. Promijenio se odnos u broju igrača, Dinamova se momčad logično pomaknula desetak metara  bliže besposlenom Ježini.

Rijeka nije promijenila raspored,  niti je stekla veći posjed lopte, a u igri "jedan na jedan" ni jedan igrač Rijeke nije uspio stvoriti višak. To je u praksi značilo da je Dinamo  mirno sačuvao prednost do odmora.

Štoviše, Machado je driblingom u sudačkoj nadoknadi uspio doći u poziciju za otvoreni udarac s 15 metara.

Pet minuta drugoga dijela trebalo je Rijeci da utakmicu vrati na početak. U 50. minuti Sharbini je ubacio iz kuta, Samardžić je ostao sam na drugoj vratnici i glavom loptu poslao u mrežu - 1:1.

Pogodak je podignuo atmosferu i momčad Rijeke, koja se postavila puno odlučnije u duelima.  Rijeka je kroz pas-igru počela koristiti prednost igrača više, Dinamu je  trebalo desetak minuta da sredi linije kretanja u bloku ispred Ježine.

U igri na postavljenu obranu gostiju Sharbini je preuzeo odgovornost glavnog kreatora.

Međutim, u razdoblju riječke dominacije osjetno su nedostajali ulasci u završnicu igrača iz drugoga plana da bi se mogao odigrati zadnji pas. Rijeka je djelovala najopasnije u igri preko desnog boka.

Dinamova momčad uspjela je u namjeri da smiri tenzije i ritam, Rijeka ni jednom nije uspjela stvoriti višak i izravno ugroziti Ježinu kroz ne baš jaki pritisak.

Dva Tomasova (66, 83) pokušaja  ničime nisu slutila pogodak odluke u 91. minuti. Sharbinijevim pogotkom nagrađena je upornost i želja za pobjedom nakon koje ništa neće biti isto.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.