MAXTV PRVA LIGA

Lokomotiva udaljila Rijeku od drugog mjesta

Subota, 20. travnja 2013. 20:58 Napisao  I. V.

Utakmica 28. kola: Rijeka - Lokomotiva 1:3 (Benko 77/Antolić 19, Šitum 56, Peko 90)

MAXtv Prva liga - 28. kolo

RIJEKA - LOKOMOTIVA 1:3

Stadion na Kantridi. Gledatelja: 5000

Sudac: Marko Matoc (Zaprešić) 5,5

Strijelci: 0:1 Antolić (19), 0:2 Šitum (56), 0:3 Peko (90)

Žuti kartoni: Pjaca (22), Brezovec (25), Alispahić (62), Peko (87)

RIJEKA: Mance 5, Mierzejewski 5 (60 Mujanović 5,5), Knežević 5, Marić 5,5, Škarabot 5,5, Brezovec 5,5, Kreilach 5,5, Jugović 5,5, Alsipahić 5 (73 Jogan -), Cesarec 5,5 (60 Mutombo 5,5), Benko 6

LOKOMOTIVA: Picak 7, Bručić 6,5, Mesarić 6,5, Barbarić 7, Boras 6,5, Antolić 6,5 (82 Chago), Trebotić 7, Maleš 6,5, Pjaca 6 (60 Peko 7), Šitum 6,5 (66 Musa -), Kramarić 7

Nogometaši Rijeke doživjeli su poraz od Lokomotive u derbiju 28. kola i bitno umanjili izglede da osvoje drugo mjesto. Lokomotiva se predstavila kao najbolja momčad koja je ove sezone gostovala na Kantridi, ova momčad Lokomotiva igra puno zreliji nogomet od one momčadi  Lokomotive, koja je u 4. kolu odigrala neodlučeno (2:2).  

 U 19. minuti 18-godišnji Pjaca iznudio je prekršaj na 17 metara, a Antolić iz slobodnog udarca odmjerenim udarcem pogodio Manceov kut - 0:1. Lokomotiva je na odmor otišla minimalnim vodstvom iz jedinoga udarca u okvir vratiju. Točnije, bila je to jedina šansa gostujuće momčadi, koja se pokazala tehnički vrlo moćnom u izmjenama lopte bez konkretnog učinka. Individualno, Lokomotiva je skup vrlo jakih individualaca koji u nogometu prvo uživaju, pa tek onda igraju za bodove.

S druge strane Rijeka se u okomitim otvaranjima i proigravanjima pokazala konkretnijom momčadi. Imala je Rijeka više prilika, najbolju je propustio Cesarec već u 4. minuti. Kreilach je sjajnom dijagonalom pronašao Cesarca na desnoj strani kaznenog prostora, a onda se napadač Rijeke u otvorenoj poziciji za udarac sam zatvorio nepotrebnim driblingom.

 Dvije poluprilike propustili su Benko (27), koji je na Brezovčev ubačaj efektnim udarcem s vrha peterca poslao loptu preko vratiju i Cesarec (30), koji nije najbolje primio Benkovu loptu pa je udarac iz okreta sa 8 metara postao tehnički prezahtjevan. Duel Maleša i Jugovića u 38. minuti mogao je završiti izravnim udarcem sa 7 metara da kontakt intezitetom nije bio na granici prekršaja za najstrožu kaznu.

Što se igre tiče, Rijeka je pokušala kroz posjed lopte postići pogodak. Trener Matjaž Kek promijenio je raspored nakon dvadesetak minuta, Alispahić i Jugović zamijenili su mjesta u središnjici, ušli u sredinu i otvorili bokove, što je domaćoj momčadi omogućilo da zadnjih petnaestak minuta kroz stalni pritisak drži svih deset igrača Lokomotive na svojoj polovici.  Bez završnice!

Izostala je očekivana reakcija Rijeke u drugom dijelu, poglavito u agresivnosti koja je neophodna u utakmicama protiv momčadi koje znaju držati loptu. Težište igre preselilo se na  gostujuću polovicu, djelomično zbog toga što se Lokomotiva odlučila zatvoriti i čekati svoje prilike. Pokazalo se da su gosti znali što hoće.

U 56. minuti Brezovec kao da je iznenadio Picaka iz slobodnog udarca. Vratar Lokomotive nespretno je odbio loptu, skočio je Alispahić, ali njegov udarac glavom nije imao potrebnu snagu pa je Picak lagano uhvatio loptu.

Na isteku iste minute pokazalo se da se Ante Erceg u Splitu nije dogodio slučajno. Barbarić je presjekao dodavanje, uposlio Šituma na lijevom boku. Šitum je u Ercegovu stilu lakoćom prošao Mierzejewskog i Kneževića te prizemnim udarcem pogodio mrežu u bliži Manceov kut - 0:2.

U 60. minuti Kek je izvadio Cesarca i potpisao poraz! Napadačka igra Rijeke bez Cesarca na Kantridi više sliči teškom fizičkom radu nego nadigravanju pa se pogodak Rijeke u 77. minuti može svrstati pod ugodna iznenađenja.  

U 77. minuti Mutombo je okomito proigrao Jugovića, koji je sam krenuo prema Picaku. Vratar Lokomotive obranio je snažni udarac, lopta se odbila na nogu Benku, koji udarcem s pet metara vraća Rijeku u igru - 1:2.

Rijeka je postignula pogodak iz prve i jedine prilike u drugom dijelu i to u razdoblju kada je gostima samopuzdanje naraslo do vrha stijena na Kantridi. Brzo su prizemljeni, ali su reagirali kao momčad koja zna da je vrijedna pobjede.

Do kraja utakmice Lokomotiva je bila bliža trećem pogotku nego Rijeka izjednačenju, koje se ovog puta nije moglo dogoditi ni slučajno. A u 90. minuti Peko je prošao trojicu igrača Rijeke kao da su trećeligaški braniči, više na snagu nego na znanje, zaobišao Mancea i postavio konačni rezultat - 1:3

Fotogalerija: Sandro Donda

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.