RIJEKA - OSIJEK Matjaž Kek: Nismo glupi, niti toliko zaljubljeni u sebe da bismo sada počeli filozofirati

Ponedjeljak, 24. travnja 2017. 18:52 Napisao/la  SC

Mene veseli da se u subotu igralo kolo koje je mnogo toga postavilo na glavu u hrvatskom nogometu. Bio sam tužan u Puli, ali nisam bio razočaran, kaže Kek


Nogometaši Rijeke u utorak od 20 sati na Rujevici igraju protiv Osijeka, igra se derbi 30. kola:

- Zgusnut, europski ritam donosi nam sljedeću veliku utakmicu protiv močadi koje je ostvarila seriju pozitivnhi rezultata. Sigurno da se očekuje prava i kvalitetna utakmica kada igraju prvi i treći, a naša su očekivanja kao i obično ista - pozitivni rezultat. Normalno da su Osječani puni samopouzdanja, dobili su tri utakmice zaredom što je teško, imaju komotnu situacju što se tiče plasmana u Europu, imali su jedan dan više za rekuperaciju od nas, imaju izbor igrača koji im omogućava da tako razmišljaju, kaže trener Rijeke Matjaž Kek.

Nakon šest međusobnih utakmica mogu li trener Rijeke i Osijeka jedan drugoga iznenaditi:

- Uvijek možeš nešto novo izvući, nešto što spremaš na treninzima. Nekada to ispadne dobro, nekada ne ispadne. Osijek ima pozitivnu atmosferu,  a to što smo mi u pozitivnoj seriji ništa ne znači pred utakmicu koja nam znači jako puno. Igramo utakmicu koju moramo dobiti na kvalitetu i pamet, to su utakmice u kojima jedan trenutak može odrediti pozitivni ili negativni smjer. Protiv Osijeka smo uvijek u pravim trenucima davali golove, normalno da je Rijeka svakoj momčadi sada izazov. Isto tako i nama mora biti izazov, rekao bih čak i uživanje,  da smo se doveli u ovu poziciju. Apeliram na igrače da uživaju u ovom trenutku, doveli su Rijeku na prvu poziciju. Ne treba im sada nikakav pritisak, sada širokog srca moraju odigrati najbolje što znaju. Rekao sam poslije utakmice u Puli, nogomet te nekada nagradi, nekada te kazni. Izuzetno sam zadovoljan kako igrači reagiraju na treningu i na utakmicama, normalno je da očekujem pozitivan rezultat i kvalitetnu igru, govori Kek.

Igrači su pod psihološkim opterećenjem da moraju svaku utakmicu pobijediti:

- Privilegij je u sportu  kada sebe dovedeš u situaciju da si nezadovoljan kada igraš dobro, ali zapucaš šanse i ne pobijediš. I da si nakon toga samokritičan! Normalno da radi psiha, ali ja na to gledam kao na nagradu da možeš uživati u ovakvom trenutku. Ne može svatko igrati utakmicu u Madridu koju ste gledali na televiziji. A govoriti da pritisak nije normalan, da nije ljudski, značilo bi da pametujem. Ipak imam koju godinu, nešto sam prošao... Pomoći ću igračima u svakoj sekundi.  Veliki je ulog stručnog stožera na čelu s trenerom i cijele okoline oko kluba da svaka utakmica donosi pritisak s kojim se treba znati nositi. Znam da je bilo fino kada si bio 15 bodova iza Dinama, 15 bodova ispred Hajduka i onda laganini...    Ali znam i to da bi puno klubova voljelo biti na našem mjestu. Ja na tako gledam i isto očekujam od igrača. U subotu je bilo izuzetno teško, igrači su igrali dvije utakmice. Prvo onu psihološku u Maksimiru, a onda fizički i psihički utakmicu u Puli.  Povećali smo bodovni saldo, ali nismo glupi, niti toliko zaljubljeni u sebe da bismo sada počeli filozofirati. Imali smo šansi u Puli, radili smo pritisak... Mislim da smo u subotu imali više šansi  nego u utakmicam koje smo pobjeđivali u Puli. Istra je posložena momčad, ima svoj sistem igre i fizionomiju koja se meni sviđa. Hvala Bogu da se odmah u utorak igra  utakmica. Dođite na Rujevicu i pomognite nam, mi ćemo opet dati sve od sebe, naglašava Kek.

Psihološki pritisak stvara i raspored po kojemu Dinamo stalno igra prije Rijeke:

- Malo je nezgodno da svaku utakmicu igraju prije nas, ali to nije odlučujuće. Ako stvoriš pritisak, pa se treseš pred utakmicu, onda to može biti problem. Mislim da je pritisak sada prisutan i kod njih. Sada se odlučuje, igrači su zaslužili da se stane iza njih, da ih se gura, da im se ukaže kada nešto ne valja... Najlakše je prstom upirati, što sam znao raditi.  Griješio sam! Okolina  živi uz nas. Završi utakmica na Drosini 1:1, gledaš  navijače koji pjevaju, znaš koliko su strijepili... To je veliki privilegij! A da imamo moćnog protivnika, to svi znamo, kaže Kek.

Forma igrača s klupe u zadnjem razdoblju nije takva da podižu ritam:

- Što da radim? Da počnem rotirati!? O tome se uvijek može raspravljati. Mi smo dobro ušli u utakmicu u Puli, igrači su bili dobro pripremljeni, u pravom su momentu dignuli ritam.... Sigurno da nam je Gavranović dignuo ritam, to smo znali, ali pitanje je može li on igrati tri utakmice u ovako kratkom roku. Takve informacije dobiješ na treningu u razgovorima s igračima. U ovom trenutku sezone razmišljati je li netko u formi ili nije, nema smisla. Pa nitko igračima ne brani da idu na glavu, da ne smiju ići jedan na jedan, da ne smiju sprintati.... U utakmici u Madridu vidio sam da je Messi u jednom trenutku izgubio loptu i onda je 70 metara sprintao natrag k'o lud. Tako moramo početi razmišljati, govori Kek.

Kako se sezone približava kraju, sve je više straha od pogreške:

- Bilo je dobro dok  smo razmišljali samo o sebi, o kvaliteti naše igre. To što se u subotu dogodilo u Maksimiru specifičan je moment, ne znam što sam mogao? Jedino sam mogao igračim uzeti telefone i zatvoriti ih u sobu! Normalno da su igrali dvije utakmice, ali ako želiš biti prvi, moraš biti najbolji u svim segmentima. Iz toga moramo izaći još bolji. Svi smo pametni kada imamo daljinski upravljač u rukama! A vidjeli ste u Madridu što se u 92. minuti dogodilo jednom od najboljih klubova na svijetu! To su trenuci koje ne možeš predvidjeti! Mene veseli da se u subotu igralo kolo koje je mnogo toga postavilo na glavu u hrvatskom nogometu. Sva predviđanja nisu se pokazala točna.  Sudilo se korektno, konačno je nogomet bio u prvom planu. Naletjeli smo na protivnika koji nas je mučio, Dinamo je igrao protiv protivnika koji ih je pobijedio u Maksimiru, Cibalia je pobijedila nakon šest mjeseci... Bio sam tužan u Puli, ali nisam bio razočaran. To mi daje nadu da će biti neizvjesno do kraja i da se o hrvatskom nogometu neće pričati samo zbog reprezentacije i Šukera kao brenda, zaključuje Kek.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.