MATJAŽ KEK Što god govorili o suđenju to nam ne daje za pravo da reagiramo kao u Osijeku

Četvrtak, 10. kolovoza 2017. 08:14 Napisao/la  SC

Ova momčad Rijeke nikada nije igrala skupa, ni Copperfild  ne bi znao kako će igrati protiv Dinama. Stoji ono što sam rekao, ta momčad zaslužuje podršku, naglašava Kek


Rijeka i Dinamo u petak igraju  derbi 5. kola. Utakmica se igra u neobičnom ozračju na Rujevici budući da trener Matjaž Kek ne može računati na nekoliko standardnih prvotimaca, zbog kazni neće igrati Vešović i Maleš, Gavranović je ozlijeđen, Bradarić je rovit zbog ozljede ramena, Župarić i Zuta stradali su u Osijeku...
 
- Igra se velika utakmica dvaju klubova koji su najveći rivali zadnjih godina. Nama predstoji teška i neizvjesna utakmica s obzirom na situaciju u kojoj smo se našli. S druge strane utakmica je veliki izazov, igramo protiv suparnika kojega izuzetno cijenimo. Još smo u fazi rekuperacije i prebrojavanja onih koji su ostali na raspolaganju nakon Osijeka. Gavranović je sigurno otpao, situacija oko Bradarića ne izgleda dobro. Silno me veseli da je Župarić dobro nakon onoga što se dogodilo u Osijeku, velika hvala ljudima iz Osijeka koji su nam odmah dali sve što imaju na raspolaganje. Vjerojatno će Župarić i Zuta moći igrati. Igramo veliku utakmicu u ovom dijelu prvenstva u ritmu utakmica koji je naporan, koji iziskuje puno koncentracije i kvalitetne pripreme.  Ali ako imaš neki cilj, onda to može ispasti dobro. Veseli nas što će stadion opet biti pun, igramo protiv nabrijanog protivnika što znači da moramo dati sve od sebe, kaže Kek koji odavno nije morao ovako kemijati da bi složio momčad za jednu utakmicu, a utakmica protiv Dinama nije baš obična:

 
- Ima dosta igrača koji konkuriraju za početni sastav, ima različitih kombinacija, vidjet ćemo što će donijeti treninzi, vjerujem da ćemo pronaći dobra rješenja. Na Gomelta ne možemo računati od početka priprema, Maleš je vani zbog apsolutno glupog kartona, ostaju nam Mišić i Đoković, možda nešto okrenemo u sredini. Ne treba plakati, ima igrača koji su željni dokazivanja. Dosta ćemo morati mijenjati, to će biti drugačija Rijeka. Ali ta Rijeka zaslužuje priliku i podršku, što je u ovom trenutku najbitnije. Možda i bitnije nego rezultat. Ova momčad Rijeke nikada nije igrala skupa, ni Copperfild  ne bi znao kako će igrati protiv Dinama. Stoji ono što sam rekao, ta momčad zaslužuje podršku, naglašava Kek.

Za razliku od Rijeke, Dinamo igra u najjačem sastavu:

- Oni su izuzetno samouvjereni, kvalitetno su ušli u prvenstvo s novim igračima, jasno da se ove sezone žele vratiti tamo gdje su bili godinama. Ali mene zanimaju naši problemi, o Dinamu znamo dovoljno i tu ne može biti nekih velikih iznenađenja. Ako nemaš sve u kući posloženo kako treba, glupo je razmišljati o protivniku. Naše su međusobne utakmice uvijek bile kvalitetne i neizvjesne, takvu utakmicu očekujem u petak. Rijeka nikome neće priznati da je favorit na Rujevici iako je Dinamo  vjerojatno najjači protivnik koji ove sezone dolazi na Rujevicu, smatra Kek.

Rijeka igra protiv Dinama nakon poraza u Osijeku tijekom kojega je momčad iskazala neočekivane slabosti, rijetko viđena koncentracija nervoze djelovala je samodestruktivno:

- Mislim da sam jasno nakon utakmice čestitao domaćinu na zasluženoj pobjedi. Smatram da smo mirno ušli u utakmicu i stvari držali pod kontrolom, a kada se dogodio penal, momčad nije reagirala onako kako smije reagirati i onako kako ću ja dopustiti da reagira. Nije dobro na taj način gubiti koncentraciju, gubiti igrače i dati drugima priliku da te reakcije tumače prema svojem nahođenju. Igrači to znaju, rekao sam im u svlačionici da to nije način na koji smijemo reagirati. Najmanje je bitno zašto se to dogodilo, a prijateljska reakcija obiju momčadi nakon utakmice jasno ukazuje kakvo je bilo stanje ne terenu. Onoga koga čudi što su obje momčadi igrale onako moćno i agresivno, vjerojatno  čudi i to što su eliminirani PSV i Salzburg. Moramo se koncentritati na igru i našu kvalitetu, a ne dopustiti da se na onakav način isprovociramo. Rekao sam već da reakcije Vešovića, Maleša i još nekolicine igrača u pojedinim trenucima nisu bile dobre, jer sve to skupa baca sjenu na nešto što je napravljeno dobro. Rekao sam da smo dobro ušli u utakmicu, s igračem manje igrali smo na visokoj razini, normalno je da smo se s igračem manje malo više otvorili u zadnjim minutama dok smo tražili pogodak. Ponašanje nije bilo dobro, to je problem koji moramo međusobno raščistiti što je bio prioritet u našim razgovorima, rekao je Kek,

Suđenje je postalo riječka tema već nakon 4. kola:

- Što god govorili o suđenju to nam ne daje za pravo da reagiramo onako kao što smo reagirali u Osijeku. Tumačenje pravila izuzetno je širok pojam, mene najviše čudi to što nam moralne prodike po medijima drži netko tko je najmanje pozvan. Rekao sam već da prvo momčad moramo usmjeriti  u pravom smjeru, a onda ćemo baviti nečim drugim. Ne želim ništa izvlačiti iz konteksta, suđenje je bilo takvo kakvo je bio, ni bolje ni lošije nego inače. Sve to skupa ne daje nam za pravo da gubimo kontrolu, da gubimo igrače i da ljudi počnu sumnjati u našu momčad, zaključuje Kek. 

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.