Jadranski derbi: Huligan sa šipkom na terenu, fašizam, rasizam, homofobija, nasilje u loži...

Nedjelja, 12. ožujka 2017. 10:03 Napisao/la  Ivan Jelić

Ozračje Jadranskog derbija dobilo smisao koji nema veze s nogometom nego sa stanjem u državi koja ne sprovodi vlastite zakone


Jadranski derbi privukao je na poljudske tribine petnaestak tisuća gledatelja, koji su vidjeli zanimljivu utakmicu.

 Ne sjećamo se kada je južna tribina, koja je rezervirana za gostujuće navijače, bila tako dupko popunjena kako ovoga puta s pripadnicima Armade.
 
 Navijači kluba sa Rujevice, njih oko 1200, došli su trajettom Zadar oko podneva u Sjevernu luku, ostatak je stigao kopnom.
 
 Došli su uvjereni u pobjedu Rijeke, koja je na kraju relativno sretno ostala neporažena nakon 2044 dana.
 
 Sa druge strane Torcida i svi koji vole Hajduk priželjkivali su pobjedu. Iako ne vole Zdravka Mamića, njima je draže da Dinamo osvoji titulu prvaka.
 
 Netrpeljivost između Torcide i Armade traje od osamdesetih godina.
 
 Nije niti ovoga puta izostao uobičajni navijački folklor.

 Sa sjevera se čulo "Ubi, ubi Srina...", izvjesili su Torcidaši transparent svjetlo–plave boje na kojemu je na ćirilici pisalo "Morem plovi jedna mala barka", te poslali poruku nekadašnjem Hajdukovcu Franku Andrijaševiću "Nije slast dok ne skočiš na svast – Franko izdrži"...

 Sa juga je Armada slala poruke  "Tovarske piče...", "Aco Delija jedan je od vas"...
 
 Kada je Hamza zabio gol otišao ga je proslaviti ispred Armade, koja mu je uzvratila hukanjem. Na travnjak je bačena kora od banane...

 Nepotrebno od  Hajdukova Gambijca.
 
 Svoj "vatreni" trenutak Torcida je dočekala u 55. minuti, kada su zapalili i ubacili nekoliko bengalki zbog čega je susret bio nakratko prekinut.

 Torcidaši su zapalili zastavu Srbije, držali transparente ZOS (Zakon o sportu) s maskama Mamića i Kolinde...
 
 Nisu mogli izdržati bez ustaških pozdrava: Torcida je uzvikivala "Za dom", a ostatak Hajdukovih navijača je odgovarala "Spremni".
 
   Na transparent Torcide "Avione plaća klub, buseve Županija, a brodove i obraz vaš Riječka džamija", pripadnici Armade uzvratili su skandiranjem "Vi ste Titovi, Tito je vaš".
 
 I samoj završnici dogodila se nova sramota za Hajduk, točnije za zaštitarsku službu.

 Sa sjevera je ušao maskirani navijač sa šipkom u ruci, pojurio je prema sucu Zebecu, na sreću ništa se nije dogodilo...

 Dodajmo još napad na predsjednika Rijeke Damira Miškovića, kojega su u loži pogodili plastičnom bocom, i ozračje Jadranskog derbija dobiva smisao koji nema veze s nogometom nego sa stanjem u državi koja ne sprovodi vlastite zakone.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.