Izvješće HHO-a: Na Rujevici bez pirotehnike uz uobičajeni repertoar uvreda na račun braće Mamić

Utorak, 27. listopada 2015. 19:42 Napisao/la  SC

Pripadnici Torcide na kraju utakmice protiv Lokomotive vrijeđali Rijeku i navijače Rijeke


Projekt "Izravna prevencija navijačkoga nasilja" ide dalje, promatrači HHO-a pratili su utakmice 14. kola Prve HNL. Evo njihovih izvještaja:

HNK RIJEKA - GNK DINAMO 2:1

Utakmica 14. kola Prve HNL odigrana u Rijeci, u nedjelju, 25. listopada 2015. u 15.00 sati na stadionu Rujevica pred oko 5.500 gledatelja, među kojima je bilo oko 1.000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), a s Dinamove strane samo 40-ak pripadnika BBB Fan cluba, tzv. „mamićevaca“, iako je HNK Rijeka poslala je u Zagreb oko 270 ulaznica.

Susret je započeo u pomalo naelektriziranoj atmosferi, ne samo na tribinama, nego i na terenu, pa smo opet svjedočili neprihvatljivim skandiranjima i verbalnim ispadima. Već na samom početku (4. minuta) zaorilo se „Purgerske pičke“, a ponovilo se u 43. i 58. minuti. U tim prvim minutama, ogorčeni nekim sudačkim odlukama, pripadnici Armade skandiraju Zdravku Mamiću „Mamiću, Mamiću, govno smrdljivo, pičko četnička, mi te mrzimo“, a to ponavljaju i u 28. minuti, te pri kraju utakmice u 82. minuti. Nije to bio jedini takav ispad pa u 7. minuti odjekuje „Mamiću Cigane“, što, uz Armadu, skandira kompletno gledalište u 38. minuti.

Sucima je upućeno „Jebo vas Mamić“ u dva navrata – u 25. i 79. minuti, a „Jebem te Dinamo“ pjeva se u 28. minuti. Nakon sukoba među igračima i isključenja Taravela, kompletno gledalište skandira sucima „Cigani, Cigani“ (34. minuta), a odmah potom i „Ubij, ubij purgera“. Pošteđeno nije ostalo ni vodstvo nogometne organizacije, pa se „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ skandiralo u dva navrata (7. i 14. minuta). Bilo je i pojedinačnih vulgarnih ispada i vrijeđanja, posebno Dinamova trenera, pa je u jednom trenutku Zoran Mamić napustio prostor predviđen za trenere i stao uz sam rub terena, na centru igrališta. Priključio mu se i riječki trener Kek, obojica su se zagrlila, a sudac ih je bez ikakvih sankcija i ozbiljnije opomene, vratio na njihova mjesta.

Malobrojni pripadnici BBB Fan cluba nisu se u toj buci ni čuli, osim u jednom trenutku (12. minuta), kada su skandirali „Riječke pičke“.

Pirotehničkih ispada nije bilo, a osiguranje je bilo na potrebnoj razini.

HNK HAJDUK – NK LOKOMOTIVA 2:1

Utakmica 14. kola Prve HNL odigrana je u Splitu 24. listopada 2015. u 19.00 sati na Gradskom stadionu Poljud pred 8374 gledatelja, od kojih je bilo oko 2500 pripadnika Torcide (navijači HNK Hajduk).

Pripadnici Torcide u 8. minuti pale dvije baklje, u 9-oj jednu dimnu napravu, au 12-oj još jednu. Jednu baklju bacaju u 15. minuti na tartan stazu. U 30. minuti pale dvije baklje i jednu dimnu kutiju, minutu potom(31.) opet pale jednu baklju, a u 32. minuti još jednu dimnu napravu.

Nezadovoljna sudskom odlukom istočna tribina u 34. minuti skandira sucu „Cigane, Cigane“. U 47. minuti skandiraju „Jebo vas Mamić“ i „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a u 54. minuti Torcida opet skandira sucu „Cigane, Cigane“, a priključuje im se u tome kompletno gledalište.

U 55. minuti pale 2 dimne naprave, a u 56-oj opet skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ i bacaju baklju na tartan stazu, te dvije pale na tribini. U 57. minuti pale 3 baklje od kojih jednu bacaju na teren. U 65. minuti pale 2 baklje, a u 66. još jednu. U 74. minuti pripadnici Torcide pjevaju pjesmicu, s refrenom „..mrzim Dinamo“.

U 78. minuti opet Poljudom odjekuje skandiranje „Cigane, Cigane“

Na samom kraju utakmice, kao najavu nadolazećeg susreta s HNK Rijekom u sljedećem kolu, pjevaju pjesmu „Smrdljiva Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade, šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba!“

NK OSIJEK - NK SLAVEN BELUPO 0:0

Utakmica 14. kola Prve HNL odigrana u Osijeku u petak, 23. listopada 2015. u 18.00 sati na stadionu Gradski vrt pred oko 600 gledatelja, a na iznenađenje nazočnih, pojavilo se i oko 60-70 pripadnika Kohorte (navijačke skupine NK Osijeka), koja je bojkotirala posljednje utakmice zbog nezadovoljstva stanjem u klubu.

Spomenimo da su prije utakmice predstavnici Kohorte u 14.00 sati održali kratku konferenciju za javnost i donijeli proglas sa svojim zahtjevima za promjenama u NK Osijeku. Također, najavili su i daljnji bojkot Osijekovih utakmica. Njihovo pojavljivanje na tribinama, trajalo je, međutim, svega tridesetak minuta, a bilo je popraćeno salvom uvreda na račun igrača, trenera i uprave kluba, te gradonačelnika Vrkića.

Istakli su transparent „Ubojice našeg kluba“ i natpise s bivšim predsjednicima i direktorima NK Osijeka, no, primijećeno je, da među njima nije bilo imena donedavnog predsjednika Tolja.

U toj kakofoniji u dva su navrata, onako uzgred, skandirali i „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

Dio članova Kohorte, poslije 30. minute, napustio je tribine i zaobilaznim putovima, usprkos redarskoj službi, našao se ispod zapadne tribine, gdje je njih pedesetak glasnim vrijeđanjem tražilo smjenu Uprave. U jednom se trenutku pojavio i gradonačelnik Ivica Vrkić, koji je pokušao s njima razgovarati, no bez uspjeha.

Takvo ponašanje Kohorte izazvalo je ogorčenje kod publike, pa je njihov odlazak bio popraćen pljeskom i zvižducima, te porukom „nikada se više ne vraćajte“.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.