HAJDUK - RIJEKA (15) Matjaž Kek danas nema izbora iako bodovi praktično ništa ne znače

Nedjelja, 24. travnja 2016. 10:41 Napisao/la  Igor Vranić

Poraz od Hajduka nakon četiri i pol godine na Poljudu ne bi donio ništa dobrog poslije utakmice protiv Dinama na Rujevici

Dinamo je u Splitu igrao dan ranije od Rijeke. Pobjedom (1:0) u Parku mladeži momčad Zorana Mamića od titule prvaka dijele tri utakmice (Istra doma, S. Belupo i Lokomotiva u gostima)u kojima prednost mogu ispustiti samo pomoću trikova.

Objektivno, Rijeka je zadnju priliku da stvori dodatni pritisak propustila u derbiju 32. kola na Rujevici, Dinamo je osvojio bod i u još jednoj međusobnoj utakmici pokazao koliko Rijeka kvalitativno zaostaje za najboljom hrvatskom momčadi.

Rijeka će i ove godine osvojiti titulu najbolje druge momčadi u HNL-u. U zadnjih desetak godina Hajduk se u kontinuitetu teško nosi s Rijekom. Otkada je Hajduk davne 2006. godine osvojio zadnju titule prvaka, Rijeka je počela preuzimati poziciju prvog kluba do Dinama.

Riječka dominacija posebno je izražena zadnje četiri sezone tijekom kojih je kapital Gabrielea Volpija stvorio osjetnu razliku u kvalitetu između dva kluba. Za razliku od privatizirane Rijeke, Hajduk je izgubio financijsku moć u unutrašnjim previranjima koja traju. Četiri sezone uzastopno Rijeka je na ljestvici ispred Hajduka.

Epilog, Rijeka od ožujka 2012. godine ne zna za poraz u međusobnim utakmicama. Zadnju pobjedu (3:0) Hajduk je ostvario u mandatu Krasimira Balakova i to na Kantridi, Rijeka otada u 14 utakmica nije osjetila goričinu poraza.

Pozitivan riječki niz na Poljudu traje još duže, Hajduk je zadnji put u Jadranskom derbiju slavio 7. kolovoza 2011. godine (2:1). Prije četiri i pol godine!

Uoči utakmice 33. kola Rijeka i Hajduk zauzeli su pozicije na ljestvici, koje im prirodno pripadaju posljednjih sezona. Današnji Jadranski derbi nema posebnog natjecateljskog značaja, naizgled igra se utakmica za prestiž uoči koje u Hajduku prevladava naglašeni optimizam i želja za uzvratom zbog zadnjega poraza (0:3).

U Hajduku optimizam prije svega grade na posljedicama stresne utakmice protiv Dinama u kojoj je Rijeka izgubila šanse u borbi za titulu prvaka.

Za Matjaža Keka izuzetno je važno bilo ostati neporažen u utakmici protiv osjetno boljega Dinama. Kek je protiv Dinama imao izbora, mogao je riskirati...  

Da je Dinamo pobijedio na Rujevici, slovenski stručnjak teško bi podnio teret gubitnika u odlučujućoj utakmici. Najviše bi ga porazom od Dinama opteretila  kritična masa, koja ga tereti zbog ziheraštva.  

Kek danas nije u istoj poziciji kao pred utakmicu protiv Dinama! Poraz od Hajduka nakon četiri i pol godine na Poljudu ne bi donio ništa dobrog poslije utakmice protiv Dinama na Rujevici! Atmosfera oko kluba ionako odavno nije dobra...

Bitna razlika između pristupa dvjema utakmicama je u tome što Rijeka ima kvalitetniju momčad od Hajduka.

Kek u današnjoj utakmici nema izbora bez obzira što bodovi praktično ništa ne znače... 

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.