LOKALNO TRENIRANI IGRAČI

Hajduk prijavio Lokomotivu za kršenje pravilnika

Petak, 01. svibnja 2015. 19:40 Napisao/la  SC

Čudi me ovaj potez Hajduka jer smatram da je neprincipijelan, kaže povjerenik Brezni


Hajduk je odlučio Lokomotivu prijaviti HNS-u zbog kršenja o članka 15. Propozicija natjecanja u kojem stoji da za momčad u ligaškoj utakmici moraju nastupiti najmanje četiri "lokalno trenirana igrača", odnosno igrača koji su u razdoblju od svoje 15 do 21 godine najmanje tri godine u kontinuitetu provela u klubu.


Na Poljudu su utvrdili da to nije bio slučaj u ovoj utakmici, Lokomotiva je kao "lokalno trenirane igrače" za nastup prijavila Karla Bručića, Karla Bartoleca, Denisa Ceraja i Jana Doležala. U Hajduku su pregledali sustav Comet i utvrdili da Lokomotiva nije poštivala pravilo. Stoga su se odlučili na prijavu i traženje novčane kazne koja je jedina propisana za ovakav slučaj kršenja propisa. Također, još je važnije što je Hajduk zatražio da se pregledaju sva do sada odigrana kola kako bi se provjerilo je li i ranije Lokomotiva na ovaj način kršila jasne odredbe Propozicija natjecanja.

Tko je lokalno trenirani igrač?
Pod "lokalno treniranim igračem" smatra se igrač, bez obzira na njegovo državljanstvo i dob, registriran za svoj trenutni klub u razdoblju, kontinuirano ili ne, od tri cjelovite natjecateljske godine ili u razdoblju od 36 mjeseci između 15. igračeve godine (ili početka natjecateljske godine u kojoj igrač navršava 15 godina) i 21. godine (ili kraja natjecateljske godine u kojoj igrač navršava 21 godinu). Iznimno, ako je igrač u trenutnom klubu prvi puta registriran u nogometu do kraja natjecateljske godine u kojoj navršava 21 godinu, smatra se "lokalno treniranim igračem" iako u tom klubu nije proveo propisano razdoblje.


- Ono što je jako važno to je činjenica da to pravilo nije isključivo pravilo već je samo preporuka UEFA-e koja ne obvezuje klubove. S druge strane, neki hrvatski klubovi kao Split one godine kad je ušao u prvu Ligu nisu mogli ni ispunjavati te uvjete. Također ponekad pravilo ne poštuju Istra, Rijeka i Lokomotiva. Bez obzira da je to preporuka UEFA-e, ona se ne poštuje u najjačim europskim ligama poput Premiershipa. Na taj način izgubio bi se smisao profesionalizma. Kakav bi cirkus bio na utakmici Chelsea i Manchester Cityja, koji imaju i po 30 stranaca, a da u zapisniku isključivo pro forme moraju biti četiri juniora. Ono što je u ovom slučaju možda i najvažnije je to da je na posljednjoj skupštini klubova održanoj 5. lipnja prošle godine među samim klubovima usuglašeno da se neće inzistirati na tom pravilu, odnosno preporuci UEFA-e, kaže za Index povjerenik za natjecanja Josip Brezni, koji tvrdi da Lokomotiva neće biti kažnjena:


- Čak i da odlučim kao povjerenik odrezati neku kaznu ona bi prema pravilniku bila samo financijske naravi. Međutim, to se neće dogoditi, jer je moj stav da poštujem samu želju klubova s te skupštine. I čudi me ovaj potez Hajduka jer smatram da je neprincipijelan. Zbog čega su povukli pitanje baš sad, a ne u nekim utakmica prije, protiv protivnika koji također nisu imali 4 domaća igrača? Posebno jer su i njihova dva predstavnika bila na toj skupštini, Brbić i Pavasović Visković, što znači da su i sami pristali na to, a sad se žale, kaže Brezni.


- Stalno nešto traže i šalju. Pa prošli tjedan su nagovarali Zadar da im se pridruže u zahtjevu da nam se uskrati licenca. Svoj neuspjeh žele opravdati preko naših leđa. Kada su vodili 2:0, onda je sve bilo idealno. U nastavku kada su kod 2:1 opasno visili, krenule su prijetnje prema nama još u loži. Nema potrebe da se uzbuđujemo. Klasični Hajduk, kaže Dennis Gudasić, direktor Lokomotive.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.