Dinamo spašava HNL iako je ispao u pretkolima Lige prvaka i Europske lige

Petak, 08. ožujka 2024. 10:19 Napisao/la  Igor Vranić

Rijeka u pretkolu ispala od trenutačno četvrtoplasiranog kluba francuske lige, Dinamo tek u četvrtfinalu istoga natjecanja može prvi put ove sezone igrati protiv jednog kluba iz lige petice

Dinamo spašava HNL iako je ispao u pretkolima Lige prvaka i Europske lige
Foto: GNKDinamo/Facebook

Nakon pobjede Dinama protiv PAOK-a, HNL je skočio na 20. mjesto u UEFA-poretku.

Dinamo godinama održavaju HNL u gornjoj polovici UEFA-poretka, ostali hrvatski klubovi redovito ispadaju pretkolima.

Rijeka je u post-covid sezoni 2020/21 zadnja od ostalih hrvatskih klubova prošla pretkola, igrala je u skupini Europske lige s Napolijem, Real Sociedadom i AZ Alkmaarom.

UEFA poredak slaže prema koeficijentima na temelju plasmana u zadnjih pet sezona, zadnje tri sezone položaj HNL-a ovisi isključivo od Dinama.

Treba istaknuti da se promijenio sustav natjecanja, posebice otkada je uvedena Konferencijska liga, pa je visoko rangiranim klubovima poput Dinama lakše igrati pretkola.

Dinamo je u sezoni 2017/18 prvi put nakon 48 godina dočekao proljeće u Europi, otada je hrvatski prvak puno lakše prolazio skupine.

Konkretno, ove sezone ispao je u pretkolima iz dva natjecanja (Lige prvaka, Europska liga) da bi izravno ostvario plasman u skupinu Konferencijske lige gdje je čak jednu utakmicu izgubio od egzotičnog Ballkanija.

Na kraju je uspio preskočiti Astanu i Ballkani unatoč dvama porazima od Viktorije Plzen.

Usporedbe radi, Rijeka je u istom natjecanju u pretkolu ispala od Lillea, trenutačno četvrtoplasiranog kluba francuske lige.

Tako UEFA pomaže slabije rangiranim klubovima!

Nakon što je igrao pretkola Lige prvaka i Europske lige, Dinamo tek u četvrtfinalu Konferencijske lige prvi put ove sezone može igrati protiv jednog kluba iz lige petice.

Ako prođe PAOK, možda Dinamo bude igrao upravo protiv Lillea, koji je u prvoj utakmici osmine finala Konferencijske lige napunio mrežu (3:0) Sturma u Grazu.

Srećom po HNL-a, Dinamu je zadnjih sezona lakše dizati koeficijente čime nacionalnu ligu treće države na svijetu održava iznad europskog prosjeka.

Usput, na UEFA-ljestvici u europskim natjecanjima aktivna je još samo jedna liga iza HNL-a!

Azerbajdžan na 27. mjestu još uvijek ima klub u europskim natjecanjima, Qarabag je u prvoj utakmici osmine finala Europske lige igrao (2:2) protiv Leverkusena.

Evo trenutačnog poretka:

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.