Bude li Sergej Jakirović u Konferencijskoj ligi igrao kao protiv Dinama, Rijeka neće proći ni drugo pretkolo

Ponedjeljak, 22. svibnja 2023. 08:32 Napisao/la  Igor Vranić

Ni jedan trener Rijeke nakon Matjaža Keka nije imao tako kvalitetne igrače da bi se mogao nadigravati s Dinamom

Sergej Jakirović
Sergej Jakirović Foto: HNK Rijeka/Facebook

Rijeka je doživjela poraz od Dinama u zadnjoj utakmici ove sezone na Rujevici, na rasprodanom stadionu Dinamo je pobijedio (2:1) rezultatom koji nije bio realni odraz odnosa snaga na terenu.

Dinamo je naglašeno dominirao u utakmici koja je za Rijeku bila presudna u borbi za treće mjesto, novija povijest uspjeha Rijeke u utakmicama HNL-a protiv Dinama upućuje na isto.

Rijeka je u prvenstvu zadnji put Dinamo pobijedila u Maksimiru pod vodstvom Simona Rožmana (19. siječnja 2021., 2:0), zadnje dvije pobjede na Rujevici ostvarili su Simon Rožman (5. srpnja 2020., 2:0) i Igor Bišćan (24. studenog 2018., 1:0).

Prema vokaciji obojica bivših trenera Rijeke potpuno su različiti od Sergeja Jakirovića, Bišćan i Rožman međusobno se također razlikuju po mnogo čemu, obojici je zajedničko da su se protiv Dinama hermetički zatvarali prije nego što bi utakmice počele.

Za razliku od njih Goran Tomić igrao je za pogodak više, jedini trener u povijesti Rijeke koji je u Maksimiru u prvom poluvremenu vodio čak 3:0, ni jednom u HNL-u nije uspio pobijediti Dinamo.

U kup-utakmicama bivši treneri Rijeke bili su vrlo uspješni u utakmicama protiv Dinama (Bišćan je pobijedio u finalu, Rožman i Tomić pobijedili su u četvrtfinalima) zbog toga što se turnirski nogomet prirodno igra drugačije nego ligaški nogomet, pa je čak i Tomić parkirao autobus s igračima Rijeke u kaznenom prostoru u Maksimiru, kada je pobijedio 3:1.

Zadnju pobjedu protiv Dinama u utakmici donekle otvorenog garda ostvario je Matjaž Kek (7. užujka. 2018., 4:1) na Rujevici, kada je Dinamo od 26. minute igrao s igračem manje nakon što je isključen Marko Lešković.

Jedinu pobjedu u Ligi 10 u kojoj je Rijeka potpuno nadigrala Dinamo na Rujevici ostvario je Matjaž Kek (18. rujna 2016., 5:2), Rijeka je vodila 4:0 u utakmici tijekom koje je najavila osvajanje titule prvaka na kraju iste sezone.

Ni jedan trener Rijeke nakon Keka nije imao tako kvalitetne igrače da bi se mogao nadigravati s Dinamom, svi su se morali pomno braniti da bi pobijedili.

To između ostalog znači da ova momčad Rijeke ne može onako igrati obranu protiv igrača kakav je Luka Ivanušec ako želi ostvariti pozitivan rezultat, najbolji napadač HNL-a imao je slobodnog (među)prostora koliko je htio.

Rijeka je prije utakmice protiv Dinama osigurala nastup u Konferencijskoj ligi čime je Sergej Jakirović ostvario jedan od najvećih uspjeha u novijoj klupskoj povijesti s obzirom na pole-position koji je zatekao zimus, treba podsjetiti da je Rijeka uoči zadnjega kola osvojila samo bod manje od Dinama u 18 utakmica ove godine.

Ako je Jakirović u zadnjoj utakmici ove sezone na Rujevici onakvom pripremom utakmice htio dokazati da Dinamo ima kvalitetnije igrače od Rijeke, u potpunosti je uspio!

Bude li Jakirović u Konferencijskoj ligi igrao kao protiv Dinama, Rijeka neće proći ni drugo pretkolo bez obzira na roster iduće sezone!

 

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.