ANALIZA SUĐENJA

Peraić: Pogreška nije bila usmjerena protiv Hajduka

Subota, 26. srpnja 2014. 13:15 Napisao/la  SC/HNS

Analiza suđenja zaključila je da je Hajduk oštećen za kazneni udarac

Ivan Peraić, povjerenik za suđenje Prve HNL, i Ante Kulušić, povjerenik za određivanje Kontrolora sudaca, obavili su Analizu suđenja nogometnih sudaca u 1. kolu nove natjecateljske sezone Prve HNL. Analiza je dovela do zaključka da je Domagoj Ljubičić propustio suditi najstrožu kaznu za Hajduk u 86. minuti utakmice protiv Istre 1961 kod rezultata 1:1.  

Analizom je utvrđeno da je sudac utakmice pogriješio u primjeni tehničke i stegovne mjere. Nije dosudio kazneni udarac za domaću momčad te nije opomenuo igrača gostujuće momčadi koji je skrivio prekršaj.

Kontrolor utakmice ocijenio je suca zadovoljavajućom ocjenom s jednom značajnom pogreškom sukladno Pravilniku o ocjenjivanju sudaca s napomenom da bi se suca ocijenilo dobrom ocjenom da nije bilo te značajne pogreške suca.

- Sve ostale prvenstvene nogometne utakmice 01. kola odigrane su u duhu PNI i bez primjedbi na suđenje.
- Sve ostale ocjene nogometnih sudaca dobivene od Kontrolora suđenja prihvaćene su shodno Pravilniku o ocjenjivanju.

Ivan Peraić, povjerenik za suđenje, dao je i nekoliko napomena:

1. Prilikom određivanja sudaca za 01. kolo Prve HNL vodio sam se logikom da odredim najbolje i najiskusnije nogometne suce koji su uvršteni na listu za suđenje i pomoćno suđenje Prve HNL za natjecateljsku 2014./2015. godinu.

2. Sudac navedene utakmice (Domagoj Ljubičić) dobro je sudio tijekom čitave utakmice i osim pogreške u 86. min. kada je propustio dosuditi prekršaj u kaznenom prostoru gostujuće momčadi što je „plod“ trenutne dekoncentracije i krivog postavljanja na terenu za igru.

3. Smatramo da ova pogreška suca nije usmjerena protiv HNK „Hajduk“ (Split).

4. Greške igrača ili trenera su sastavni dio nogometne igre gdje su i greške sudaca moguće bez ikakve zlonamjere da se ošteti bilo koji klub u Prvoj HNL.

5. Smatramo također da medijska priopćenja i izvještavanja budu korektnija te da se ne potenciraju samo greške sudaca i na taj način potiču javnost na sumnju u objektivnost koja otežava nogometnim sucima obavljanje njihove dužnosti na terenu za igru.

6. Sukladno Pravilniku o određivanju sudaca, čl. 12, sudac se stavlja na raspolaganje Povjereniku za suđenje nižeg stupnja natjecanja (Druga HNL) te kada ostvari zadovoljavajuću formu isti će se koristiti za suđenje Prve HNL.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.