AFERA OFFSIDE

Stigle pravomoćne presude, 13 zatvorskih kazni

Srijeda, 15. siječnja 2014. 15:30 Napisao/la  SC

Na najvišu kaznu od godinu dana zatvora osuđeni su  bivši pomoćni trener Croatije Sesvete Goran Jerković i igrač Mario Čižmek

Petnaestorica optuženih za namještanje utakmica HNL-a u aferi Offside dobili su pravomoćne presude. Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda što znači sljedeće:

Na godinu dana zatvora osuđeni bivši pomoćni trener Croatije Sesvete Goran Jerković, koji je proglašen je krivim za posredovanje u podmićivanju. Na istu vremenski kaznu osuđen je bivši nogometaš Croatije Sesvete Mario Čižmek, koji je bio glavna spona između podmićenih nogometaša i organizatora namještanja utakmica koji su ranije osuđeni na po godinu dana zatvora.

Sportski direktor Croatije Sesvete Tomislav Zubak osuđen je na devet mjeseci zatvora zbog pomaganja, a na iste zatvorske kazne zbog udruživanja za počinjenje kaznenog djela i primanja mita osuđeni su nogometaši Croatije Sesvete Ivan Banović, Jasmin Agić, Ante Pokrajčić i Miljenko Bošnjak.

Za ista nedjela na osam mjeseci zatvora osuđeni su njihovi suigrači Dario Šušak i Saša Mus.

Na sedam mjeseci zatvora osuđeni su nogometaši tadašnjeg Varteksa Miljenko Mumlek i Andrija Balajić te nogometaš Međimurja Nikola Melnjak, dok je njegov suigrač Neven Vuljanko osuđen na šest mjeseci zatvora.

Nogometaš Croatije Sesvete Marko Guja uvjetno je osuđen na sedam mjeseci, jer je u vrijeme počinjenja kaznenih djela bio mlađi punoljetnik, a nogometaš Varteksa Zoran Ivančić kažnjen je uvjetno na osam mjeseci budući da je sud kao olakotnu okolnost uzeo to što je pridonio razotkrivanju kaznenih djela.

Svi su osuđeni za namještanje osam prvoligaških utakmica i tri pokušaja namještanja. Pritom su ostvarili korist od najmanje 165.500 eura. Novac bi trebala vratiti desetorica, a najviše Banović (28.500 eura), Agić (26.500), Jerković (25.000) i Čižmek (20.500). Šestorica od njih su tijekom suđenja priznali krivnju za namještanje utakmica i klađenje na dogovorene rezultate, dok je ostalima krivnja dokazana zahvaljujući obranama ostalih optuženika i zapisima iz telefonskih razgovora.

Trojica organizatora namještanja utakmica Prve HNL 2010. godine dobila su po godinu dana zatvora i zajedno moraju vratiti oko milijun eura koje su nezakonito zaradili kladeći se na namještene utakmice. Riječ je o bivšem treneru u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinku Šaki, te dvojici slovenskih državljana Dini Laliču i Admiru Suljiču.

S USKOK-om su se nagodili nogometaši Međimurja Danijel Mađarić i Mario Darmopil te njegov menadžer Mario Marenić. Darmopil se nagodio na osam mjeseci zatvora i vraćanje 20.500 eura, Mađarić na sedam mjeseci zatvora i vraćanje 6000 eura, a Marenić je uvjetno osuđen na godinu i dva mjeseca uz rok kušnje od četiri godine. On je državi dužan 4500 eura. 

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.