Grad Šibenik prodao HNK Šibenik, Kolumbijci kupili klub za 751.000 kuna

Utorak, 15. rujna 2020. 14:23 Napisao/la  SC
Grad Šibenik prodao HNK Šibenik, Kolumbijci kupili klub za 751.000 kuna

Gradsko vijeće Grada Šibenika većinom glasova prodalo je HNK Šibenik kolumbijskim investitorima, koji se kriju iza tvrtke Football Smart International.

Kolumbijska ponuda prihvaćena je kao najpovoljnija, protiv prijedloga glasali su samo nezavisni vijećnik Ivo Glavaš i Dalibor Perak (lista Loza), četvero vijećnika bilo je suzdržano, 14 je glasovalo za prodaju.

- Na natječaju su zaprimljene dvije ponude: tvrtke Football Smart International d.o.o. registrirane u Zagrebu koja je ponudila 751 tisuću kuna te tvrtke Galaxy Capital iz Markoa koji su ponudili 420 tisuća kuna. Prihvaćena je ponuda tvrtke Football Smart International, prenosi sibenikin.hr izjavu pročelnika za financije Slobodana Tolića.

- Gdje nalazite ove ponuditelje? Ovog ste našli u Kolumbiji. Za ne povjerovati. Prvo ste ga pokušali prodati kontroverznom Indijcu, ali onda su intervenirali državni organi. Tko je taj misteriozni Eduardo Fernando Zapata Sierra? Zašto ste klub praktički poklonili? Možete li pronaći nekog respektabilnog kupca i prodaju obaviti onako kako se to radi u zapadnim zemljama? Očito ne možete. Kolumbija je proglašena visoko rizičnom državom u području pranja novca. Tamo raste i proizvodnja kokaina. Vi morate znati tko je taj Eduardo Fernando Zapata Sierra. Niste ni znali tko je prvi kupac, pa vidite kako je to završilo. Molimo da nam dostavite dokaz o poslovanju Kolumbijca. Prodajete klub koji je u prvoj nogometnoj ligi. Znate li vi što radite. Klubu u prvoj ligi, klub reprezentacije koja je druga na svijeta. Morate se zapitati što radite, kazao je nezavisni vijećnik Ivo Glavaš.

- Gospodine Glavaš, vi se uvrijedili sve Kolumbijce. Hoćete reći da je netko zato što živi u određenoj državi automatski kriminalac. Za mene su svi ljudi jednaki. Kada i ako netko ustanovi da nešto nije u redu, onda će se vidjeti što se dešava i za to će se snositi odgovornost, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

- Demistificirajmo prvo priču da klub vrijedi 59 milijuna kuna. Klub ne vrijedi toliko, to je nominalni temeljni kapital društva. Drugo, što će biti nakon pet godina? Sve je definirano u članku 7 ugovora. Mi klub ne možemo prodati bez prava igranja na sportskim terenima. Mislim da je ovim ugovorom grad osiguran što se tiče činjenice da klub ne može zloupotrijebiti to pravo igranja jer u ugovoru između grada i nogometnog kluba piše za koje namjene je to pravo korištenja. To nije za organiziranje kockarskih igara. Neće se moći druge djelatnosti obavljati, već isključivo sportsko-natjecateljske djelatnosti. Ne ulazeći u to tko je kupac, postoje nadležna tijela koja će provjeriti transakcije, rekao je Tihomir Paškov kao predstavnik Povjerenstva koje je odlučivalo o ponudama.