Finale nasilja nad nogometom, fotografija policajca ilustrira negativne tekovine

Četvrtak, 24. svibnja 2018. 11:04 Napisao/la  Igor Vranić

Hajduk godinama opstrurira pokušaje promjene negativnog ozračja u nogometu ishodište kojega treba tražiti na terenima, Mario Zebec nije slučajno sudio finale Kupa

Finale nasilja nad nogometom, fotografija policajca ilustrira negativne tekovine

 Finala nogometnih kupova u civiliziranim europskim državama proslave su pozitivnih sportskih tekovina.

Finale hrvatskog Kupa između Dinama i Hajduka tematski više pripada crnim nego sportskim kronikama, fotografija zaleglog policajca pogođenog bakljom tužna je ilustracija  društvene pozicije nogometa u duboko podijeljenom hrvatskom društvu.

Na djelu je klasično nasilje nad nogometom!

Nakon utakmice policijska uprava vukovarsko-srijemska objavila priopćenje vezano za utakmicu finala Kupa igranu u Vinkovcima.

U 66. minuti Torcida je prekinula utakmicu bacanjem baklji, jedna je pogodila policijskog službenika interventne jedinice policije koji je srećom lakše ozlijeđen.

- Osim tog događaja koji je i dalje predmet kriminalističkog istraživanja, policija nije zabilježila incidente uoči i nakon odigravanja utakmice, kako u samom gradu tako i na širem gradskom području. Zabilježeni događaji dogodili su se su isključivo na području stadiona. Sporni događaj u kojem je ozlijeđen policijski službenik i dalje je predmet kriminalističkog istraživanja, a kako je stadion bio pokriven video-nadzorom, snimke se pregledavaju kako bi se utvrdili svi sudionici događaja i njihova odgovornost. Tijekom kontroliranog ulaska navijača na tribine nogometnog stadiona HNK Cibalia zabilježena su postupanja prema 36 osoba, zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Razlozi su bili alkoholiziranost i vrijeđanje policijskih službenika, a zabilježena su ukupno 44 prekršaja, glasi izvještaj, kazao je Domagoj Džigumović, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske.

Očekivanu eskalaciju nasilja na trbinama spriječila je policija, koja je brzom intervencijom primirila pripadnike Torcide.

Prije utakmice domaćin na čelu s predsjednikom ŽNS-a i Cibalije Josipom Kuterovcem organizirao je zajednički ručak na kojemu su trebali biti čelnici HNS-a, Dinama te Hajduka.

Vodstvo Hajduka nije se odazvalo pozivu na ručak, predstavnici Dinama i Hajduka zajedno su se protokolarno družili jedino tijekom prijema kod gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića i župana vukovarsko-srijemskog Bože Galića.

Hajduk godinama opstrurira pokušaje promjene negativnog ozračja u nogometu ishodište kojega treba tražiti na terenima.

Tijekom utakmice sudac Mario Zebec odredio je pobjednika Kupa isto kao što je odredio pobjednika polufinala između Dinama i Rijeke.

Opet je izostala reakcija čelnika HNS-a što jasno ukazuje da je sudačka organizacija umrežena u koloplet interesa lobija koji vladaju HNS-om.

Nakon ovakvog suđenja u finalu Kupa uvredljivo je za elementarnu inteligenciju sudačke pogreške pravdati slučajnostima.

Ako najbolji hrvatski suci na štetu jednog kluba u jednoj utakmici ne vide jedan očigledni (Stojanović) i jedan izvjesni (Ademi) prekršaj za kaznene udarce, dva zaleđa (Soudani, Gavranović), ali vide nepostojeće zaleđe (Said), razvidno je da Zebec nije slučajno sudio finale.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.