NIJE POTICAO NA NASILJE

Mamić oslobođen optužbe u slučaju Jovanović

Utorak, 03. prosinca 2013. 14:32 Napisao/la  SC

Smatram da je ovdje riječ o izražavanju osobnog animoziteta dijelom zasnovanog na nacionalnoj netrepeljivosti, rekao je sudac

Zdravko Mamić oslobođen je optužbe da se služio govorom mržnje i poticao na nasilje, kada je vrijeđao ministra Željka Jovanovića u jednoj radijskoj emisiji. Mamić je nakon emisije uhićen, Općinsko državno odvjetništvo protiv njega je pokrenulo kazneni postupak. 

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić u utorak je nepravomoćno oslobođen optužbe, sudac zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Rafael Krešić ustvrdio je u obrazloženju presude da je Mamić u spornim izjavama izražavao osobni animozitet prema Jovanoviću, ali da u tom slučaju nije bilo poticanja na nasilje i širenja mržnje.

- Da imamo optužbu za uvredu časti i ugleda ili da je optužnica postavljena manje ambiciozno, zanimljivo bi bilo vidjeti kakva bi bila odluka. Mamićevi stavovi su neprihvatljivi, ali ovdje je riječ o njegovoj odbojnosti. To može biti element drugog kaznenog djela, ali ne i ovog koje mu se stavlja na teret. Ovo nije klasična situacija, na koju pomislite kao kada netko vikne "Ubij Srbina". Smatram da je ovdje riječ o izražavanju osobnog animoziteta dijelom jest zasnovano na nacionalnoj netrepeljivosti, ali nije motivirano na način da se potične nekoga da mrzi Srbe. Mamić nije Dalaj lama da ga se slijedi. No, ne čudi me da se ministar našao uvrijeđen, rekao je sudac Krešić.

Prije izricanja presude saslušan je Željko Jovanović, koji je rekao da je Mamić svjesno i namjerno iskazivao govor mržnje samo zato što je on pripadnik srpske nacionalne manjine, čime je stvarao neprijateljsko okruženje prema njemu, njegovim roditeljima i pripadnicima te manjine koja se zbog toga mogla osjećati ugroženo i zabrinuto za svoju sigurnost.

Sudac takvu tezu očito nije prihvatio. Inače, Mamić se na sudu nije pojavio. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.