ZDRAVKO MAMIĆ PORUČUJE

Ni ja, ni moja obitelj nismo dužni ni jednu lipu

Petak, 01. veljače 2013. 17:56 Napisao/la  ZG

Što god ova Vlada odluči, ja se s time slažem i učinit ću sve da to i provodimo, kaže Mamić

- Što god ova Vlada odluči, ja se s time slažem i učinit ću sve da to i provodimo. Samo neka zakon bude jednak za sve i tada će imati moju zastrašujuću podršku. Ministar Slavko Linić radi za 800 ljudi, pa svojoj majci nisam udijelio toliko komplimenata kao ministru Liniću, kliktao je Dinamov izvršni predsjednik Zdravko Mamić u novome oratorskom naletu.

Osnovna mu je ideja, dakako, bila pojasniti razloge prodaje Dinamova vezista Matea Kovačića, no mislima je i verbalnim doskočicama surfao s teme na temu brže nego na googleu.

- Uvjeravam vas da ne postoji tvrtka koja je više kontrolirana nego Dinamo. I horizontalno i vertikalno i dubinski… I uvijek je sve ispravno. No, u četvrtak smo dobili rješenje u kojem Dinamo mora od 1. siječnja plaćati porez na dobit. Moramo napraviti i fiskalizaciju. I ja čestitam Poreznoj upravi, podržavam je ma što mislio i o jednom i drugom. Ali, u ovoj državi postoji 47.000 udruga i siguran sam da nitko još nije dobio takvo rješenje. Ali, nema problema. Nikad, ni u jednoj tvrtki, ni moja obitelj niti ja nismo državi bili dužni ni jednu lipu pa nećemo ni ubuduće.

Pritom je istaknuo da će ministru Slavku Liniću i ravnateljici Porezne uprave Nadi Čavlović-Smiljanec, ako ikad ostanu bez posla, ponuditi radno mjesto u Dinamu dodavši da će im pomoći i vlastitim financijskim sredstvima ako ikad odluče pokrenuti bilo kakav privatni biznis. Posebno je zabavno bilo kad je ustvrdio da u klubu ima plaću 11.000 kn i da će svakom tko dokaže drukčije dati – milijun.

Na upit otkud mu milijun uz takvu plaću, samo je dodao:

- Ma, imam barem 'desetku'! Takve me stvari pitala i Porezna uprava, priložio sam joj sve dokumente. Dvaput!

O samom je Kovačiću dodao:

- Rekao sam predstavnicima Intera neka - ne dolaze. Znali su da nam Manchester City nudi 11 milijuna eura, a oni su mislili da će s tom ponudom uz još neke dodatke uspjeti zgotoviti posao. Rekao sam im da Kovačića ne dam niti jedan santim ispod 15 milijuna eura i spustio slušalicu misleći da je završena priča. Ali, oni su ipak sjeli u avion! Kažu mi, Čekajte, mi uopće ne pregovaramo, vi samo postavljate uvjete i naređujete što moramo prihvatiti'. Tako je i bilo. I odšteta je fiksnih 13 milijuna, a kako ćemo dodatna dva dobiti onoga trenutka kad Inter uđe u Ligu prvaka, znači da je transfer vrijedan cijelih 15 milijuna.

Pritom tvrdi da bi odbijanje takvoga posla bilo neodgovorno.

- Za nas je to težak, udarac, ali to je jedan korak natrag za - dva naprijed! Bilo bi neodgovorno ne zaključiti taj posao. Njime smo u ovim neviđeno teškim vremenima osigurali klubu dodatnu stabilnost. Kovačić je sa 18 godina vjerojatno riješio egzistenciju na početku punoljetnosti. Zaradio je 10 milijuna eura neto za četiri godine. Dinamo i Kovačić u Hrvatsku će unijeti 25 milijuna eura neto što je ravno kao da je neka hrvatska kompanija izvezla proizvoda za 350 milijuna eura. Ekonomisti kažu da je sedam posto dobiti na izvezenu robu pa ćete vidjeti da je 25 milijuna eura zapravo jednako kao da smo robe u vrijednosti 350 milijuna.

Pritom ističe da su napisi o neplaćanju poreza notorna laž i najavio je tužbu protiv medija i autora koji potpisuju takve tekstove.

- Samo je jedna poruka takvih napisa: Uhapsite gospodina, ako mu ne možete mirno presuditi na šatro zakonski način, onda pozivamo kriminalce i huligane da ga ubiju. To je poruka iz naslova. Od danas počinju tužbe prema EPH i prema Jutarnjem listu svim mogućim raspoloživim pravnim sredstvima!

Mamić tvrdi da danas mnogi mediji „nariču nad Kovačićevim odlaskom, a proteklih godinu dana o njemu nisu napisali nijedan pozitivan tekst.

- Nažalost, niti Halilović neće dočekati svoju optimalnu snagu u Dinamu. Sjećam se, svojedobno je sve dogovorio s Atleticom, roditelji su unajmili kuću u Madridu, a ja sam ih 'skinuo' s kamiona ispred carine. Imat ćemo rješenje i za njegov odlazak. Mislim da Halilovića nećemo dočekati u ulozi Dinamova nositelja, jer ga, nažalost, nećemo moći zadržati. Ima ugovor na pet godina, može po teoretski igrati još tri, četiri sezone, a ona zadnja godina kao da ni ne postoji, jer te stavlja pod pritisak, klubovi imaju informaciju da istječe pa bi mogao otići bez odštete, a tada će imati jedva 19, 20 godina… Ali, za njega ćemo dobiti, ne smijem ni reći koliko, ali malo više od ovoga! E, taj bismo novac iskoristili da kupimo neke gotove, iskusnije igrače. Uostalom, i sad ćemo se, do ljeta, razletjeti tražeći, nećemo spavati, obići ćemo svaki kutak svijeta i Hrvatske da vidimo gdje možemo naći pravoga igrača.

Mamić je dodao da vizija kluba ne može pokleknuti na pitanju jednoga igrača. No, zašto nije pričekao s Kovačićevom prodajom kad bi za godinu, dvije, tri možda mogao dobiti i veći novac?

- Sjetite se, mi ni Mandžukića niti Modrića nismo prodali na prvu, nego na stotu. Postoji granica kad možeš i kad ne možeš. Postoje strašni rizici, pritisak. Jako sam dobro upoznat sa stanjem ne samo u hrvatskom nego i u europskom gospodarstvu te sa stanjem u financijskim institucijama Hrvatske i Europe. Drugo, znam da uvijek postoji mogućnost da se netko ozlijedi. Kovačić je pauzirao osam mjeseci zbog loma noge, zaključuje Mamić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.