DVADESET GODINA

Mamić obljetnicu obilježio sukobom

Utorak, 31. ožujka 2020. 11:10 Napisao/la  Igor Vranić

Koronavirus ubrzao rastanak s Bjelicom

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić

Otkada je pobjegao od hrvatskog pravosuđa, nepravomoćno osuđeni savjetnik Dinama s hrvatskom javnošću pretežito komunicira poredstvom Facebooka.

Nakon što je u ponedjeljak objavio primanja stručnog stožera u zadnjih 20 mjeseci, Mamić se odjavio objavom narodne izreke "Štedi se kad se ima, a ne kad se nema" i sljedećim tekstom: Biti spreman prije oluje ponekad znači razliku između života i smrti. Dinamo će biti spreman. Laku Vam noć želim!

Zdravko Mamić ove godine slavi dvadesetogodišnjicu upravljanja Dinamom.

Simbolično, Mamićeva vladavina počela je 14. veljače 2000. godine, kada je skupština Croatije jednoglasno odlučila da se klubu vrati ime Dinamo.

Mamić je bio glasnogovornik navijača koji su željeli povratak Dinama, odluku skupštine proslavio je zajedno s BBB-ovcima.

Prvo je postao član skupštine iako je bio vlasnik menadžerske agencije (MSA), koja je na vrhuncu transparentno brinula o karijerama osamdesetak nogometaša i desetak trenera.

U travnju 2000. godine umjesto Zlatka Canjuge, političkog komesara pokojnog Franje Tuđmana, predsjednik Dinama postao je Mirko Barišić, direktor Siemensa i osvjedočeni dinamovac.

Barišićevim dolaskom počinje Mamićev uspon, njegov utjecaj na Barišića i sportsku politiku naočigled je rastao dok je klupsku politiku formalno vodio Velimir Zajec.

Početkom 2002. godine Mamić se riješio Zajeca, postao je izvršni dopredsjednik Dinama, koji je vrlo brzo ulogu predsjednika Barišića sveo na današnju formu bez sadržaja.

Počeo je uspon Dinama i najuspješnijega nogometnog menadžera u povijesti hrvatskog nogometa, u to doba nikome nije smetalo da njegovi igrači igraju za Dinamo.

U idućih petnaestak godina Mamić je Dinamo pretvorio u jedini financijski samoodrživi sportski klub u državi.

Od 2001. godine i transfera Boška Balabana u Aston Villu, Mamić je svoje menadžerske vještine počeo naplaćivati na uobičajeni način u nogometnom biznisu.

Od cca. 8 mil. eura, koliko je iznosio Balabanov transfer, Dinamo je dobio 20 posto.

Dinamo je zaradio cca. 1,5 mil eura za igrača koji je iz Rijeke došao besplatno.

Budući da je u to doba FIFA dopuštala da igrači budu nositelji transfera, 80 posto transfera pripalo je Balabanu koji je manje zaradio od Mamića i njegovih partnera u poslu.

Kada je FIFA odlučila da se u transferima kao pravni subjekti smiju pojavljivati samo klubovi, Mamić je kao čelnik Dinama promijenio modus vivendi.

Puno je ležernije počeo odrađivati transfere, jer je kao izvršni dopredsjednik Dinama odlučivao o svakom detalju u transferima.

Od danas najpoznatijih menadžera na svijetu poput Jorgea Mendesa ili Mina Raiole, u načinu rada Mamić se bitno razlikovao samo po tome što je kao čelnik Dinama bio u očiglednom sukobu interesa.

Nikome to u političkom vrhu nije smetalo sve dok ministar nije postao Željko Jovanović.

Početak sukoba s Jovanovićem, označio je početak pravosudnog progona na kraju kojega je Mamić nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zbog toga jer je oštetio Dinamo.

Dinamo argumentirano tvrdi da nije oštećen, jer je  Mamić u proteklih dvadeset godina osigurao klubu dobit od cca. pola milijarde eura.

Drugim riječima, Dinamo nema ništa protiv da je Mamić svoju uslugu naplatio cca. 35 mil. eura, koliko je novaca izvukao iz kluba prema optužnicama.

Mamić dvadeset godina na čelu Dinama slavi kao bjegunac u drugoj državi.

Kako god ova država pravno tumačila Mamićeve rabote, savjetniku Dinama nitko ne može sporiti da je uvijek štitio interese Dinama.

Bilo je samo pitanje vremena kada će Mamić početi javni obračun s Nenadom Bjelicom, plaćati trenera 1,2 mil. eura neto postalo je neodrživo čim je Dinamo ispao iz Lige prvaka.

Pandemija koronavirusa samo je ubrzala proces raskida ugovora s Bjelicom koji je Mamićevom zaslugom postao najuspješniji i najbolje plaćeni trener Dinama u zadnjih dvadeset godina.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.