Vrhovni sud odbio žalbu Zdravka Mamića, uskoro počinje suđenje u odsutnosti

Srijeda, 08. srpnja 2020. 15:42 Napisao/la  SC
Zdravko Mamić
Zdravko Mamić

Vrhovni sud odbio je žalbu Zdravka Mamića čime je potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Osijeku kojim je pravomoćno određeno da mu se sudi u odsutnosti.

Rješenje je time postalo pravomoćno.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da optuženik nije dostižan državnim tijelima Republike Hrvatske.

Pravilno je utvrdio i obrazložio i da postoje osobito važni razlozi za suđenje optuženiku u odsutnosti.

Oni se očituju u činjenici da je optuženik optužen za kaznena djela počinjena od strane zločinačke organizacije koju je prema navodima optužnice oformio i s njom rukovodio u razdoblju preko deset godina.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta tereti ga, zajedno s drugim optuženicima, da je počinio kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

Prema podacima u spisu, za Mamićem je raspisana međunarodna tjeralica i izdan europski uhidbeni nalog. On nije uhićen ni izručen Republici Hrvatskoj. Pored hrvatskog državljanstva ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Trenutno se nalazi u Bosni i Hercegovini, koja je utvrdila da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje.

Mamića se tereti za izvlačenje još 16,7 milijuna kuna iz Dinama.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.