UEFA izrekla kazne: Dinamo protiv PSV-a igra bez navijača koje klub namjerava tužiti

Srijeda, 25. rujna 2013. 14:36 Napisao/la  SC

Dinamo povrh toga mora platiti 65.000 eura kazne zbog rasizma i upotrebe pirotehnike. Direktor Svetina najavio da klub namjerava tužiti navijače i zatražiti naknadu štete

Dinamo će protiv PSV-a 24. listopada igrati bez navijača i povrh toga mora platiti pola milijuna kuna kazne zbog rasizma (skandiranje BBB-a "Mamiću, cigane") na utakmici protiv Šerifa, te zbog rasizma i upotrebe pirotehnike na utakmici protiv bečke Austrije.

- Očekivali smo kaznu jer su pravila UEFA-e vrlo jasna, prekršili smo dva od tri koraka iz Disciplinskog pravilnika UEFA-e. Nakon utakmice s Austrijom dobili smo pohvalu zbog načina organizacije utakmice, nismo dobili niti jednu primjedbu i samo na temelju toga nismo izbačeni iz Europe. Dobili smo pohvalu i za dio organizacije naših navijača na utakmici u Beču, govorim o navijačima koji su došli preko kluba i preko vaučera. Nažalost, UEFA je identificirala naše navijače u sektoru Austrije i zbog toga smo u postupku. Činjenica je da je UEFA vrlo jasna u odnosu na rasizam. UEFA ima nultu toleranciju u odnosu na rasizam. Legia je kažnjena s dvije utakmice bez publike i 150 tisuća eura. Nije Dinamo trn u oku UEFA-i, ona je jednaka prema svima. UEFA ne trenira strogoću na Dinamu, kaže direktor Dinama Tomislav Svetina.

Direktor Dinama kaže da klub namjerava zatražiti pravnu zaštitu od navijača:

 

- Mi ćemo krenuti s tužbama za naknadu štete, u tijeku je postupak s utakmice protiv Sheriffa od prošle godine. Ustali smo s tužbom protiv navijača kojima je izrečena zaštitna mjera i prekršajna sankcija, postupak je u završnici i čekamo prvostupanjsku presudu. Policija je na utakmici sa Sheriffom identificirala 300-tinjak osoba protiv kojih su također izrečene određene mjere i protiv njih ćemo ići u postupak. Borili smo se da sankcije budu što niže, obraćali smo se UEFA-i, oni su rekli da mi moramo napraviti sve da se zaštitimo. Prepoznali su napore kluba i grada da se utakmica odigra u normalnom okruženju i zato kazna nije najgora moguća, zaključuje Svetina.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.