PRIVATIZACIJA DINAMA

Koliko vrijedi jedini klub koji posluje pozitivno?

Utorak, 09. prosinca 2014. 09:29 Napisao  I. V.

Grube procjene kreću se od 700 milijuna do milijardu kuna


Najava privatizacije Dinama rasplamsala je maštu! Prema najavama iz Maksimira privatizacija bi trebala biti završena 2016. godine, javnost najviše zanima dubinska analiza vrijednosti najbogatijega hrvatskog sportskog kluba. Grube procjene kreću se od 700 milijuna do milijardu kuna! Tko će to platiti?

- Mi se nadamo da će u svijetu, ali i u Hrvatskoj biti onih koji bi mogli kupiti Dinamo. Mi to pitanje moramo riješiti, više nema tko plaćati cijelu priču, Dinamo ovako neće moći opstati. Imamo model udruge, ali vidite kako je to napadano, sad se uvode porezi na dobit... Uglavnom, Dinamo je ušao u proces privatizacije, sve će biti korektno i transparentno, baš svi pa naravno i navijači imat će prilike sudjelovati u privatizaciji. Kad vidim sve one razne udruge i pojedince, koji imaju velikih apetita, onda bi se mogao naći kupac. Makar, isto tako sumnjam da svi oni žele kupiti klub. Oni bi došli u Dinamo, ali da sve bude po starom. Ma, vjerujem da će se na koncu naći oni koji će imati stvarnu nakanu i želju za kupovinom kluba, izjavio je predsjednik Mirko Barišić za SN.

Kada se govori o dubinskoj analizi, procjena vrijednosti obuhvaća niz parametara među kojima je imovina polazište za analizu. Recimo, prema Forbesu najvredniji klub na svijetu je Real Madrid čija je vrijednost procijenjena na 2,5 milijarde eura. Toliko bi morao platiti eventualni kupac madridskog kluba kojemu je nedavno evidentiran dug od čak 605 milijuna eura. Iza Real Madrida slijede Barcelona (2,4), Manchester United (2,1), Bayern (1,4), itd.

Treba napomenuti da su hrvatski klubovi pretvoreni u dioničarska društva na različite načine. Nekima su većinski vlasnici ostale lokalne samouprave (Hajduk, Osijek, Zadar...), neki su u pretežito privatnom vlasništvu (Rijeka, Istra 1961...), a svima je zajedničko da država nije previše marila za porijeklo novca malih i velikih dioničara sve do slučaja Rene Sinovčića.

U slučaju Dinama državne su institucije vrlo osjetljive, posebice zbog Zdravka Mamića čije je poslovanje zadnjih godina pod posebnim monitoringom bez obzira na stranačku obojenost izvršne vlasti. Dapače, Mamić je u doba premijera Ive Sanadera bio više izložen nego danas, ali se tome nije pridavala veća medijska pažnja.

Privatizacija Dinama posebna je po tome što se prvi put u dioničarsko društvo pretvara klub koji posluje pozitivno.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.