CIES ISTRAŽIVANJE Dinamo treći u Europi prema masovnoj proizvodnji igrača

Ponedjeljak, 09. studenog 2020. 17:07 Napisao/la  SC

Zdravko Mamić nije u pravu kada tvrdi da je stvorio najbolji stroj za proizvodnju igrača u regiji, beogradski Partizan proizvodi više od Ajaxa i  Dinama

Dinamo među najvećim proizvođačima mladih igrača
Dinamo među najvećim proizvođačima mladih igrača

Zdravko Mamić nije u pravu kada tvrdi da je stvorio najbolji stroj za proizvodnju igrača u regiji, što je geografski pojam koji podrazumjeva prostor bivše države.

Prema nogometnom institutu (CIES) beogradski Partizan proizvodi najviše igrača u Europi, drugi je Ajax, treći Dinamo, Hajduk je osmi...

CIES se povodi kriterijima UEFA, koja smatra da je klub proizveo igrača ako je isti igrao između 15. i 21. godine u klubu.

Istraživanje je sprovedeno u 31 vodeće europske lige, gdje trenutno igra čak 85 igrača koje je proizveo Partizan.

Ajax (77) je drugi, Dinamo (71) treći, itd. (prva ljestvica dolje)

Kada se istraživanje koncentrira na Lige pretice, onda najviše kvalitetnih igrača proizvodi Real Madrid (43), druga je Barcelona (32), itd. (druga ljestvica dolje).

Na toj ljestvici Ajax je na 14. mjestu, Partizana i Dinama nema među vodećim klubovima što znači da se bave masovnom proizvodnjom igrača osrednje kvalitete.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.