Europska liga: Chornomorets preokretom do pobjede, Didenko zabio u sučevoj nadoknadi

Četvrtak, 28. studenog 2013. 23:19 Napisao/la  SC

Utakmica 5. kola: Chornomorets - Dinamo 2:1

 

Europska liga - Skupina B - 5. kolo

CHORNOMORETS - DINAMO 2:1

Gradski stadion, Odessa.

Sudac: Felix Zwayer (Njemačka)

Strijelci: 0:1 Beqiraj (20) 1:1 Antonov (78) 2:1 Didenko (90+1)

Žuti kartoni: Berger (Chornomorets) Rukavina, Ruben Lima (Dinamo)

CHORNOMORETS: Bezotosni - Kutas (27 Prijomov), Fontanello, Berger, Zubejko - Bobko, Kovaljčuk - Dja Djedje (74 Didenko), Gaj, Riera (46 Matos) - Antonov

DINAMO: Zelenika - Ruben Lima, Addy, Šimunović, Pinto (46 Ademi) - Leko - Antolić, Halilović (64 Fernandes), Pamić (76 Brozović) - Beqiraj, Rukavina

Ni u petom nastupu u Europskoj ligi nogometaši Dinama unatoč najboljoj europskoj partiji ove sezone nisu uspjeli izbjeći poraz. Iako su pokazali dobru igru u nedostatku rezultatskog imperativa, ukrajinski pritisak u drugom poluvremenu utakmice nisu mogli izdržati. Upisan je tako četvrti poraz u skupini, ostao je Dinamo na začelju skupine uoči dolaska bugarskog Ludogorca u posljednjem kolu na Maksimir.

Ludogorets - PSV 2:0 (Bezjak 38, 79)
Poredak: Ludogorets 13, PSV 7, Chornomorets 7, Dinamo 1 bod
Parovi posljednjeg, 6. kola - 12.12: Dinamo - Ludogorets, PSV - Chornomorets

Dinamo je krenuo bez prvih violina, fantaziste Brozovića i Čopa Zoran Mamić ostavio je na klupi, dok Josip Šimunić i Soudani nisu doputovali u daleku Odessu. Prigodu je tako dobio dvojac Rukavina - Beqiraj, a ovaj se potonji treneru zahvalio već nakon dvadeset minuta igre. Pinto je prošao po desnoj strani u punom trku, ubacio za Crnogorca koji postiže peti ovosezonski gol u plavome dresu. Do prvog pogotka ništa se ozbiljnije nije dogodilo, mogla se ubilježiti tek po jedna prigoda sa svake strane. Udarci Halilovića (7) s jedne odnosno Dja Djedjea glavom nakon ubačaja Riere (14) nisu činili probleme vratarima. Gosti su do poluvremena izvrsno stajali na terenu, a ukrajinski je sastav rijetko dolazio do prilike za nešto učiniti pred vratima Zelenike. Jedinu su kakvu-takvu priliku do odmora imali preko Prijomova (29), no njegov pokušaj glavom se od Pinta odbio u korner. U posljednjim trenucima nezanimljivog prvog poluvremena još se jednom okušao Beqiraj, no njegov udarac s poludistance odlazi pored gola.

Još u prvim minutama nastavka na terenu se prikazivala ista ona beskrvna slika igre kakva je Dinamu išla u prilog. Umjesto Pinta Mamić je na teren poslao Ademija čime je želio povećati gustoću na sredini terena znajući da središnja osovina Antolić - Halilović možda neće moći parirati domaćinima u nastavku susreta. Prvi udarac u nastavku upravo je Halilovićevo djelo (49), no ponovno je kao i na početku povremeni reprezentativac bio neprecizan.

Dinamo je tada stao, a do kraja susreta ostalo je još pola sata. Preokret domaćina započeo je pripremati Prijomov 860), no njegov je udarac iz dobre pozicije bio veoma neprecizan. Linija prednje Dinamove obrane s dirigentom Lekom počela je sve više propuštati, što je Ukrajincima davalo prostora da razviju svoju igru. Chornomorets je u nastavku izgledao kao ekipa koja hvata rezultatski priključak na ljestvici s PSV-om, totalno suprotno blijedom izdanju iz prvoga dijela.

Unatoć uvođenju Fernandesa umjesto Halilovića, te Brozovića umjesto Pamića ništa se na bolje nije promjenilo u Dinamovoj igri, naprotiv. Krenuli su udarati domaćini, najprije Matos (65) iz voleja pogađa Rubena Limu, pa minutu kasnije Prijomov pada u šesnaestercu nakon kontakta s Addyem, prema mišljenju njemačkog arbitra nedovoljno za najstrožu kaznu. Nakon što je domaći trener Grigorčuk na teren poslao treću špicu - Anatolija Didenka, krenuo je preokret. Igrala se 79. minuta kada je Bobko izveo korner, Berger prenio loptu na drugu stativu gdje je čekao strijelac Antonov - 1:1, Domaći su morali po pobjedu za ostanak u kombinaciji za drugi krug. Do nje su i stigli, u prvoj minuti sudačke nadoknade, i to ponovno na gotovo isti način. Ovoga je puta Prijomov izveo korner, Fontanello prenio za 'đokera s klupe' Didenka koji je postavio na konačnih 2:1.

Dinamo je nakon vrlo dobrih šezdeset minuta susreta stao, prepustio domaćinu bodove i obračun za drugo mjesto.

 Ludogorets - PSV 2:0 (Bezjak 38, 79) Poredak: Ludogorets 13, PSV 7, Chornomorets 7, Dinamo 1 bod Parovi posljednjeg, 6. kola - 12.12: Dinamo - Ludogorets, PSV - Chornomorets

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.