SPORNI UGOVORI

DORH istražuje Milana Bandića i Zdravka Mamića

Četvrtak, 03. travnja 2014. 21:37 Napisao/la  SC

U 12 godina Bandićeva mandata Dinamo dobio 250 milijuna kuna

Državno odvjetništvo  pregledava  dokumentaciju u Zagrebačkom Holdingu zbog sumnji na financijske malverzacije s novcem iz gradskog proračuna, piše Jutarnji list. Između ostalog pod istragom  su sponzorski ugovori Grada Zagreba s HNK Dinamo. Zdravko Mamić dobivao je od Milana Bandića u zadnjih 12 godina  oko 250 milijuna kuna.  S druge strane, izvor iz Holdinga kaže da su se istražitelji koncentrirali na dokumentaciju vezanu za isplatu 15 milijuna kuna što je postignuto izvansudskom nagodbom u rujnu 2011. za mandata uprave Holdinga na čelu s Ivom Čovićem.

No, spor je, da sve bude jasno, proistekao iz ugovornih obveza od 30 milijuna kuna koje je zapravo dogovorio Milan Bandić i Slobodan Ljubićić, tada već bivši ali sadašnji šef Holdinga. Za 7,5 milijuna kuna godišnje Holding je plaćao prostor za reklame na stadionu. Reklamirali su se Robni terminali, Zagrebački velesajam, Gradska plinara i sam Holding. Tri rate Holding je uredno platio dok su problemi nastali prilikom naplate one posljednje transakcije vrijedne 7,5 milijuna kuna. Holding nije imao novca i slučaj je završio na sudu.

U rujnu 2011. godine Dinamo je dobio spor, ali se Holding odlučio žaliti Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu gdje je spor bio aktivan sve do konca 2013. godine. Tada su suprotstavljene strane sjele za stol i postigle nagodbu prema kojoj je Zagrebački holding pristao isplatiti Dinamu 15 milijuna kuna u šest mjesečnih rata.

- Bandić nikada ništa nije napravio za klub osim što je žonglirao s Dinamom. Nije on nikada bio Dinamov saveznik, već sam ja bio njegov saveznik. Dinamo je uložio 10 milijuna eura u ono što Bandić nije napravio u 12 godina svog mandata. Bandić je još jednom potvrdio da ničime nije zaslužio biti počasni predsjednik Dinama, kazao je Mamić.

Uplate iz gradskog proračuna bile su predmetom istrage Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja temeljem prijave devetorice dioničara Hajduka. Međutim, AZTN je zaključio kako je Grad Zagreb u cijelosti postupao u skladu sa Zakonom o sportu.

Gradska sredstva punila su znatan dio proračuna kluba iz Maksimira. Primjerice, 2005. godine Dinamo je od Grada dobio 39,633.014 kuna, a pitanje financiranja Dinama prvi se put spomenulo na Skupštini početkom 2010. godine nakon izjave Zdravka Mamića na HRT-u da je Dinamo ‘pun kao brod’.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.