Dinamo večeras ulazi u skupinu Lige prvaka zahvaljujući Michelu Platiniju

Utorak, 25. kolovoza 2015. 09:25 Napisao/la  I. V.

Zagreb (20.45): Dinamo - Skenderbeu. Zoran Mamić ove sezone ostvarit će najveći trenerski uspjeh iako momčad igra najslabije na početku jedne sezone od kada je postao trener


Nogometaši Dinama večeras (20.45) moraju potvrditi ulazak u skupinu Lige prvaka čime je ostvaren osnovni cilj u sezoni. Ulazak u skupinu Lige prvaka donosi značajanu financijsku zaradu, zadnje sudjelovanje u skupini Lige prvaka donijelo je čak 10 mil. eura. U međuvremenu je nagradni fond povećan, pa Dinamo može računati na 14 mil. eura svježeg kapitala. Tolika financijska injekcija puno bi značila u kontekstu buduće privatizacije Dinama, koja je najavljena za kraj kalendarske godine.

Povrh svega cijena igrača u Ligi prvaka neumitno skače, pa se već u zimskom prijelaznom roku može očekivati neki vrtoglavi transfer. Ako Marko Pjaca sada vrijedi između 8 i 10 mil. eura, kroz nastupe u Ligi prvaka daroviti napadač mogao bi do zime još više zagrijati potencijalne kupce.

Naravno, prvo treba večeras eliminirati Skenderbeu. Momčad albanskog prvaka nije dovoljno kvalitetna da bi mogla maštati o senzaciji nakon poraza u prvoj utakmici (1:2), ali trener Dinama poslovično je oprezan:

- Danas je veliki dan za nas i hrvatski nogomet. Vjerujemo da ćemo pokazati da smo bolja momčad, dobiti i proći u skupine Lige prvaka. Svjesni smo kvaliteta i dobrih strana Skenderbeua, a na nama je to spriječiti kako ne bismo imali problema. Naravno, nećemo srljati pod svaku cijenu, jer znamo da oni moraju napasti i zabiti dva gola da bi prošli. Ipak, mi smo Dinamo, igrat ćemo napadački i na pobjedu. Oni imaju kvalitetne pojedince koji su jako dobri u kontri i naša izgubljena lopta može biti opasna jer otvaraju s puno igrača. Naravno, postoji još toga jer inače ne bi bili tu gdje jesu, kaže Zoran Mamić.

Zaključno s remijem u Puli, Dinamo nije izgubio 57 utakmica u nizu. Skenderbeu spada u kategoriju 57 protivnika, koji od studenog mjeseca prošle godine nisu uspjeli pobijediti Dinamo. Liga prvaka praktično je osigurana, Mamić je ostvario najveći uspjeh od kada je postao trener Dinama:

- Sigurno da bi plasman u Ligu prvaka bio veliki uspjeh, ali nacionalna liga igra se cijelu godinu i veliki je uspjeh osvojiti titulu bez poraza. Ne znam... Prepustit ću vama ocjenu, kaže Mamić.

Sasvim je izvjesno da će Mamić ove sezone ostvariti najveći trenerski uspjeh iako momčad igra najslabije na početku jedne sezone od kada je postao trener. No, to je već druga priča, koja je počela kada je Michel Platini odlučio drugačije podijeliti nagradni fond u europskim natjecanjima. Razlog je jasan, svaki od 54 nacionalnih saveza ima jednako pravo glasa u izborima za čelnike UEFA-e. 

Od 2009. godine UEFA je počela drugačije vrednovati hendikepe klubova iz slabijih liga. Zato večeras u uzvratnim utakmicama play-offa igraju Monaco - Valencia, Malmo - Celtic, Šahtar - Rapid, te albanski i hrvatski prvak.

U Platinijevoj nogometnoj praksi to znači da ove sezone Ligu prvaka neće igrati Monaco ili Valencia, ali Dinamo hoće. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.