Dinamove legende najavile obilježavanje 50-godišnjice osvajanja Kupa velesajamskih gradova

Srijeda, 29. ožujka 2017. 17:50 Napisao/la  SC

Nizom promotivnih akcija i događanja Dinamo će dostojno obilježiti 50-godišnjicu, središnja je proslava predviđena za 6. rujna


Zlatko Škorić i Krasnodar Rora, dvojica velikana Dinamove povijesti, na prigodnoj konferenciji za medije najavili su program obilježavanja 50. obljetnice osvajanja Kupa velesajamskih gradova, natjecanja koje je vremenom preraslo u Kup Uefe, odnosno sadašnju Europsku ligu.

Na današnji dan, 29. ožujka, prije točno pola stoljeća u četvrtfinalnom dvoboju Dinamo i Juventus u Torinu su odidrali 2:2.

U uzvratu Dinamo je pobijedio 3:0, zatim je u polufinalu eliminirao  Eintracht da bi na kraju u dvama finalnim dvobojima pobijedio Leeds United.

Od lipnja do rujna klub će organizirati i svojevrsni „Trophy Tour“.

Nizom promotivnih akcija i događanja Dinamo će dostojno obilježiti 50-godišnjicu, središnja je proslava predviđena za 6. rujna. Istog datuma kada je Dinamo uzvratnom finalnom utakmicom u Leedsu i osvojio trofej.

- Sjećam se da me trener Branko Zebec kaznio sa 100.000 dinara, a to je bilo u vrijednosti naših dviju mjesečnih plaća. A, zašto sam kažnjen? Kod našega vodstva 2:1 ja sam pobjegao braniču Goriju, krenuo prema vratima i kapetan Castano, tadašnji talijanski reprezentativac, u zadnji me trenutak uspio dostići i s dvjema nogama me odnio u zrak! Malo je nedostajalo da budem ozbiljno ozlijeđen. Sudac nije svirao 11-erac, a mi smo malo kasnije iz slobodnoga udarca primili gol. Pitam Zebeca: 'pa Branko, igrao sam odlično, zašto ste me kaznili'. On je dobacio: 'Nisi zabio gol u izglednoj prilici'. Upitao sam ga kako sam mogao zabiti kad je bio prekršaj za 11-erac. Trener je uzvratio: 'Sudac nije svirao. Gledaj, ti si bio na 10 metara od vrata, htio si eliminirati i Castana, a uspio bi u tome da te nije faulirao. A da si puknuo, mogao si zabiti, mogao si i promašiti, mogao je i vratar obraniti... Ali, ja sad ništa ne znam. Niti je sviran 11-erac, niti si puknuo, niti si promašio, ništa. E, pa zato si kažnjen'. Moram reći da smo imali specifičan odnos s trenerom Zebecom, prisjetio je Rora.

- Kad smo razmjenjivali zastavice uoči početka utakmice, kod njihova sam kapetana Castana primijetio silno uzbuđenje u očima, ali nisam mogao naslutiti je li to odražavalo optimizam ili su bili preplašeni. Naši su novinari, primjerice, nakon prve utakmice govorili da još ništa nije gotovo, a Talijani bili realni i govorili 'Juventus tu nema kaj tražiti ak' ovi ovak' igraju'. Njihov je trener došao do Zebeca i upitao ga 'kaj vi to radite da tak' trčite'. Zebec mu je uzvratio: 'Radimo i trčimo onoliko koliko ovo natjecanje od nas traži'. Jako mi je žao što je prije finala došlo do raskida ugovora s trenerom Zebecom i što se raspao dio naše generacije. Odmah poslije toga smo Zambata, Brnčić i ja morali u vojsku, Jukić u inozemstvo... Zebec je tada dao ostavku, kazao je Škorić.

 - Predsjednik Fife, Sir Stanley Rous, bio je prisutan na objema finalnim utakmicama i on je dodijelio pehar. Znate, kad vam čelni čovjek Fife predaje pokal, onda je jasno koliko je to značajno natjecanje, naglasio je Rora.

 U toj su sezoni u KVG-u igrali Barcelona, Sevilla, Valencia, Athletic Bilbao, Leeds United, Eintracht, Nürnberg, Stuttgart, Juventus, Napoli, Bologna, Porto, Benfica, Bordeaux...
 
  Momčad Dinama 1967: Slaven Zambata, Zlatko Škorić, Branko Gračanin, Filip Blašković, Rudolf Belin, Denijal Pirić, Krasnodar Rora, Marijan Čerček, Marijan Brnčić, Mladen Ramljak, Josip Gucmirtl, Stjepan Lamza.
  Treneri su bili Branko Zebec i Ivica Horvat.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.